254 четения

Шестима ученици от областта отиват на Национална олимпиада по химия

ШЕСТИМА УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА Олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Те са успели да съберат достатъчен брой точки след областния турнир и са преминали през обсъждане в Арбитражната комисия, чиято е последната дума за това кой има право да участва в националната олимпиада. По един ученик от 7, 8 и 10 клас ще има областта ни в това състезание, а трима са единадесетокласниците, които ще мерят сили със свои съученици от цялата страна.

Седмокласникът в ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица Илия Ников отива на национален кръг на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Близо 70 седмокласници са участвали в областния кръг на олимпиадата, но Арбитражната комисия е допуснала до национален етап само Илия, който на теста на областното състезание е събрал 91 точки от 100 възможни.

На второ място в тази възрастова група със 74 точки е Виктория Георгиева, ученичка в СУ „Николай Катранов“, трети е Божидар Антов от СУ „Димитър Благоев“ в Свищов със 72,5 точки.

Един е допуснат до национален кръг и сред осмокласниците – Лъчезар Найденов, ученик в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“.

Останалите ученици, допуснати до национален кръг, са в X и XI клас, като всички са възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. С 91 точки от областния кръг е Поля Иванова. Елица Предоева е постигнала 88,5 точки, а Наталия Кандиларова – 77,5 точки. Със 78,5 точки в националното състезание отива и десетокласничката Габриела Минчева.

Общо 20 са били състезателите във възрастовата група X – XI клас.

При деветокласниците с най-висок резултат – 70 точки, е Цвета Пачникова от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. С 60 точки след нея е Живко Христов, следват Милица Божанова и Ани Ганчева, възпитаници на Математическата гимназия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *