2260 четения

Училищата в областта са готови да започнат занятия на 16 март при строги мерки за сигурност

УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА СА ГОТОВИ ДА ЗАПОЧНАТ ЗАНЯТИЯ НА 16 МАРТ, съобщи директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова. Това важи за всички учебни заведения – държавни, частни и общински.

Навсякъде има диспенсъри за измиване на ръце, дезинфектанти за почистване на прозорците и подовете в класните стаи, както и за всичката налична техника в компютърните зали. На входовете ще бъдат поставени стелки с антибактериален препарат.

Директорите и учителите ще преценят дали са нужни ежедневни петминутни здравни беседи за личната хигиена или за това ще говорят с децата само в часа на класа, допълни още г-жа Игнатова.

С дезинфекциозни материали са снабдени и детските градини. За медицинските сестри са доставени термометри, навсякъде е ограничен достъпът на родителите, които ще могат да изпращат децата само до входната врата на градината и няма да имат право да влизат по-навътре. „Мисля, че сме подготвени. Няма напрежение и паника. Организацията по ограничаване на разпространението на грип Б и заразата от коронавируса беше направена още миналата неделя от кризисния щаб, свикан от кмета Даниел Панов”, допълни Пенка Игнатова.

Паника няма, потвърдиха и директори от детските градини. Но казаха и това, че децата с всеки изминал ден намаляват, понеже родителите избират да си ги задържат вкъщи, докато отмине напрежението. Това е превантивно от страна на родителите, а в детските градини се извършва дезинфекция три пъти дневно. Има и сутрешен филтър, през който неизлекувани до края и болни деца не се допускат. Временно са преустановени и всички допълнителни дейности, както и театрите и тържествата.

Подготвят се и училищата. Но денят ще започне с ограничителен режим на влизане. Лекарите ще мерят температурата, четири пъти в деня ще правим дезинфекция на всички повърхности, включително масите, бравите, чешмите, тоалетни, подовите настилки, казаха директори. И потвърдиха, че на входовете навсякъде ще има поставени стелки, напоени с дезинфектант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!