4349 четения

Във Велико Търново ще доставят предпазни медицински маски от САЩ

Собствениците на аптеки в града не помнят такова масово купуване и презапасяване с лекарства

 

30 000 ПРЕДПАЗНИ МЕДИЦИНСКИ МАСКИ ОТ САЩ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДАТ ДОСТАВЕНИ ВЪВ ВЕРИГА АПТЕКИ „АСКЛЕПИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това ще се случи най-рано през следващата седмица, а прогнозата е те да бъдат разпродадени максимално бързо и затова се работи по договарянето на още количества от Щатите в най-скоро време. По думите на фармацевта и собственик на търговските обекти за лекарства Стефан Згурев, от началото на грипната вълна и навлизането на коронавируса у нас има рекордно търсене и купуване на всевъзможни защитни артикули и медикаменти.

„Отчитаме безпрецедентно търсене на медицински маски, дезинфектанти и спирт. Успяхме да договорим маски от САЩ. Отдавна сме ги предплатили, произведени са, но заради затруднения в световен мащаб с транспорта се бавят. Имаме списък с много хора и фирми, които са заявили желание да купят, щом доставките пристигнат при нас“, информира той.

Обясни, че американските изделия са с отлично качество, но няма да се продават на спекулативна цена. Неминуемо обаче ще са по-скъпи от предлаганите преди пика на грипа.

Няма да има лимит за купуването на определена бройка, тъй като много често в търновските обекти за лекарства отивали управители на фирми и предприятия, които желаят да вземат артикули за всички работещи в тях.

„Сега получаваме антибактериални гелове, отново от чужбина, като и за тези продукти имаме предварителни заявки по телефона“, уточни собственикът.

ТОЙ СПОДЕЛИ, ЧЕ ОТКАКТО МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ СТАНАЛИ КЪТ У НАС, В АПТЕКИТЕ МУ СЕ ПОЯВИЛИ НЯКОЛКО СЪМНИТЕЛНИ РОДНИ ФИРМИ, които предложили да го снабдяват със свое производство. Артикулите обаче били направени от компрометирана материя и дори имали различен размер от стандартния, тъй като не покривали носа. Затова фармацевтът призова хората да не се доверяват на подобни нелицензирани търговци.

„Не се е случвало и такова масово купуване и презапасяване с лекарства. Продават се медикаменти от всякакво естество – лечебни и за профилактика на вирусни заболявания и витамини. Тревогата на хората е, че при евентуална епидемия от коронавирус у нас и в областта лекарствата ще бъдат изчерпани, и предпочитат да се снабдят отсега. Всъщност наистина има медикаменти, които е възможно да изчезнат, тъй като вносът им ще бъде преустановен поради огнища на заразата в страните, в които се произвеждат“, подчерта Згурев.

Фармацевтът заяви, че не може да даде положителна прогнозира за това дали аптеките в страната и региона ще успеят да се справят със задоволяването на огромното търсене на лекарства и изделия до септември, когато се очаква да е пикът на COVID-19 в България.

„Говорим денонощно по телефона с фирми дистрибутори. Използваме всички възможни механизми, за да осигурим лекарства, и когато получим доставки, веднага се изкупуват. Тази ситуация беше неочаквана за всички в бранша. Специалистите не са запознати с болестта, не е ясен начинът на предпазване и лечение. Предполагам, че догодина ще има подготвена ваксина и следващия сезон ще посрещнем болестта подготвени“, допълни Стефан Згурев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!