5942 четения

Заради коронавируса предлагат обявяване на извънредно положение в България

Заради увеличението на заразени с коронавирус наши сънародници Министерският съвет ще предложи на Народното събрание гласуване за обявяване на извънредно положение у нас. Решението бе взето на заседание на кабинета, съвместно с Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Сред предложените мерки е прудителното затваряне на всички училища, детски градини, ясли и университети в България до ново нареждане. Да бъде преустановена дейността и на спортни и корцентни зали, казина, дискотеки и частни бизнеси, но не и ресторантите.

Обмисля се въвеждането на клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите в клиниките какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си.

Депутатите ще решават дали да бъдат наложени забрани за пътуване от и към определени държави. Списък с непозволените дестинации ще изготвят експертите от здравното министерство.

Ще се гласува 5 000 лв. парична глоба и лишаване от свобода на хора, неспазващи карантина, тъй като има 14 души у нас, които са избягали от ограничението.

„Трябва да помислим за възрастните и уязвими хора. В други държави за подобни нарушения се дават до 7 години затвор, у нас също ще дадем възможност на службите ни да издирят и накажат безотговорните“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той информира, че финансистите прогронозират загуби за икономиката на страната в размер на минимум 3 млрд. лв.

Общо положителните резултати за коронавирус в България към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена от Ломско.
В момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

Призивът на специалистите е свеждане до минимум на контактите и спазването на повишена лична хигиена. Най-застрашени от инфекцията са хората над 65-70 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!