Училищата в областта обучават децата си онлайн

 

 

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КИНА КОТЛАРСКА СЪБРА ВСИЧКИТЕ СИ УЧИТЕЛИ В ПЕТЪК, ЗА ДА РЕШАТ ЗАЕДНО КАК ДА ПРОДЪЛЖАТ ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА. Предвид ситуацията с разпространението на коронавируса и обявеното извънредно положение педагозите от днес работят с учениците си електронно. „Съобразяваме се със заповедта на кмета на община Велико Търново, който затвори всички училища и детски градини като една от мерките при извънредно положение. Затова в петък събрах колегите, за да преминат бързо обучение и всички учители да бъдат подготвени за елементарните действия – да качват видео, да правят електронни тестове, да ги проверяват… Истината е, че учителите ни не са много умели в това и ще допускат грешки, затова силно се надявам да получим подкрепа и от страна на родителите и по отношение на това децата да не излизат навън, да не се срещат с други деца, но и по отношение на училищните занимания. Уважаеми родители, проверявайте какво работят децата онлайн. Вижте как изпращат те домашните си, дали правилно попълват тестовете“, апелира г-жа Котларска. И признава, че извънредната ситуация принуждава българските учители да започнат да работят онлайн малко насила и без да са напълно подготвени.

„Възможно е да има сривове в първите дни, но щом Китай успя да обучава 170 млн. деца онлайн в продължение вече на близо два месеца, и ние можем да се справим“, категорична е Кина Котларска. И допълва, че учителите ще отговарят на всички възможни канали за комуникация – имейли, телефон, електронен дневник, социалната мрежа.

ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО ЩЕ ВЪРВИ ИЛИ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННИЯ ДНЕВНИК, С КОЙТО ВЕЧЕ ВСЯКО ТЪРНОВСКО УЧИЛИЩЕ РАЗПОЛАГА, ИЛИ ЧРЕЗ ФЕЙСБУК ГРУПИТЕ, КАКВИТО ВСЕКИ КЛАС ИМА. Всяко училище ще реши как да провежда заниманията си с децата, затова родителите трябва да проследят съобщенията, да си отварят имейлите, да не прекъсват връзката във Фейсбук. „Това е акция в голям мащаб, която ние не сме правили досега. Някои учители са прилагали дистанционно обучение, но не всички. Но готовността им да го направят, въпреки че са неопитни, е достоен пример,защото не е учител този, който се страхува да се провали и да демонстрира на децата, че винаги е прав. Достоен пример дава този учител, който показва на децата, че независимо от възрастта продължава да се учи, допуска грешки, но въпреки тях не се отказва“, казва директорът на СУ „Емилиян Станев“.

Издателство „Просвета“ улеснява и учителите, и учениците, като пусна всичките си електронни учебници на свободен достъп. Те са пълни с илюстрации, анимации, които наистина ще са много нужни в такава ситуация. Почти веднага към „Просвета“ се присъединиха и останалите издателства, които имат електронни учебници – Klett, „Анубис“ и „Булвест 200“. Така българските ученици ще могат да ползват за своята подготовка дигиталните ресурси на издателствата.

„И още нещо искам да кажа на всички деца и родители – не се притеснявайте за завършването на учебната година, за кандидатстването след 7 клас, за матурите. Експертите в Министерството на образованието ще се справят с тези въпроси и годината няма да бъде провалена. Сега е важно децата да останат здрави, ние – също. Няма място за паника, но ситуацията е сериозна, затова нека подходим и ние сериозно към нея. Ако се налага, уважаеми родители, вземете си отпуска. Икономиката е по-лесната жертва, когато става дума за живота ни“, споделя г-жа Котларска, която допълва още, че засега виждаме само върха на айсберга и никой не знае какво има отдолу.

ВСИЧКИ 83 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА ОТ ДНЕС ОБУЧАВАТ ДЕЦАТА СИ ЕЛЕКТРОННО, потвърди и началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Тя допълни, че педагогическите колективи навсякъде са преминали обучение и първоначална подготовка, за да могат да се справят с извънредното положение и децата да не губят учебен материал.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Сайтовете на издателствата:

http://www.e-prosveta.bg/

https://klett.bg/

https://www.anubis.bg

https://www.bulvest.com

 

One thought on “Училищата в областта обучават децата си онлайн

  • 16.03.2020 в 16:32
    Permalink

    Не смятам, че е ефективно. Няма ни най-малка подготовка учениците да се обучават дистанционно, а какво остава за децата в начален етап. Днес нямаше достъп до системата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *