Интернационален проект „Магията на Краков“ гостува в Изложбените зали

30 АВТОРИ ОТ КАНАДА, САЩ, ИРАК И ЕВРОПА, СРЕД КОИТО ИМА ХУДОЖНИЦИ И ОТ БЪЛГАРИЯ, участват в експозицията „Магията на Краков“, която е подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.
Всички художници са рисували Краков или своята представа за този град, след като са били провокирани от въпроса „Защо Краков (е източник на вдъхновение за тях)?“. Така изложбата представя творби, в които културната столица на Полша – Краков, е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение.

Произведенията са изпълнени в различни техники – има живописни творби, масла, акрилна техника върху платно или хартия, акварели, скулптури от смола и бронз, колажи, арт стъкло, дигитално отпечатани творби и филми и инсталации.
Досега изложбата е била представена в Украйна, Полша, Италия и Словения. Презентирането ѝ в България включва и Велико Търново, тъй като част от творците са преподаватели във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ във старата столица, а и Краков е побратимен град с Велико Търново.
Организатори на проекта са великотърновското представителство на Съюза на българските художници и Община Велико Търново, а събитието е част от културния календар на общината. Основният инициатор на събитието е полякът Лешек Жебровски, галерист, куратор и организатор на разнообразни артистични проекти. Изложбата ще остане в старата столица до 2 април 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.