1461 четения

Месечна прогноза за времето

Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между минус 8 и минус 3°. Тази година се очаква през първото десетдневие от месеца да е по-топло от обичайното, но след това температурите постепенно ще се нормализират; средната месечна температура ще бъде около и над нормата. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 20° и 25°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м.

Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 3 ч. и 50 мин.

През март динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо, с чести превалявания, промени на температурите и фазата на валежите.

През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13° и 18°. До средата на десетдневието ще остане с високи температури, но на места ще има слаби превалявания от дъжд. Около 5-6-и има повишена вероятност да има обстановка с повсеместни и по-значителни валежи. Температурите ще се понижат. Вероятност за сняг има главно в нощните часове, на места в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна покривка. След временно спиране на валежите, през следващите дни ще има превалява още, с различен обхват и интензивност. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки и все още малко по-високи от обичайните.

В началото на второто десетдневие температурите ще се понижат още малко и до края на периода ще бъдат близки и дори малко по-ниски от нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи, особено през първата половина и в края на десетдневието, като по преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие температурите постепенно ще се повишават, но все пак ще остават близки до средните за периода. По-голяма е вероятността за валежи през първите дни на десетдневието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *