225 четения

Няма доказателства домашните животни да предават коронавируса

„Няма доказателства“ домашните любимци и селскостопанските животни да предават новия коронавирус, предаде АФП, позовавайки се на френската санитарна агенция Ансес.

„Малко вероятно е“ вирусът да преминава от човека към животните.

Случаят с кучето в Хонконг, чиито резултати бяха „слабо положителни“ за новия вирус в края на февруари, когато стопанинът му беше заразен, повдигна въпроса за предаването на заразата от човек на животно.

Френската санитарна агенция свика затова „по спешност“ група експерти, които да се произнесат по свързания с това въпрос дали е възможно заразяване чрез консумиране на месо.

„В светлината на наличните научни познания не съществуват никакви доказателства домашните любимци и селскостопанските животни да имат роля в разпространението на вируса SARS-CoV-2“ – заключиха те.

Дори и новият коронавирус SARS-CoV-2 да е възникнал у прилепите и след това да е преминал през друг вид, преди да достигне до човека, предаването му от „човешко същество към друг животински вид изглежда понастоящем малко възможно“ – увериха експертите.

Те изтъкнаха, че „нито един вирус“ от групата на новия коронавирус не е откриван у домашно животно“.

Дори и при някои видове да е наличен рецепторът, към който се прикачва новият коронавирус, за да проникне в клетките, това не е достатъчно, за да е възможно репликирането му.

Експертите изтъкнаха също, че наличието на вируса в носните кухини и устата на кучето от Хонконг не е доказателство, че то е заразено. Възможно е заразата да е пасивна – вирусът на оцелява върху лигавица, без да се репликира.

Изключвайки възможността селскостопанско животно да се зарази, френската санитарна агенция изключва и вероятността от предаване на вируса чрез консумиране на месо от такова животно. Според експертите единственият начин човек да се зарази от храна е, ако тя е докосвана от болен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!