907 четения

Разширяват обхвата на домашна карантина за пристигащи от чужбина

ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЯНИ ВЕЧЕ ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ПРИБИРАТ ОТ ИСПАНИЯ, ИРАН И РЕПУБЛИКА КОРЕЯ. До скоро ограничението се налагаше само за идващите от Италия и Китай. Превантивната мярка бе взета от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, поради усложнената обстановка в Европа и рязкото увеличение на болни в цял свят.

Нашенците, които се прибират от петте държави, ще остават 14 дни вкъщи, тъй като толкова време е инкубационният период на COVID-19. Пристигащите трябва да уведомят по телефона своя общопрактикуващ лекар или Регионалната здравна инспекция, а не да отидат в кабинета му или в Спешно отделение.

През този период те ще поддържат непрекъснато връзка с джипито и ще съобщават за състоянието си. Всеки ден, по няколко пъти, ще мерят телесната си температура, тъй като повишението й е един от основните симптоми на болестта. В случай, че се появи кашлица и задух, те ще бъдат транспортирани от екип на Спешна помощ до болница. Медиците ще пристигат до дома на карантинираните със специално защитно облекло и специализирана носилка.

За спазването на домашната карантина ще следят експертите от Регионалната здравна инспекция и полицията. Вече са обнародвани законодателни промени, според които ще бъдат налагани сериозни наказания за несъобразяващите се с ограничението. Тези, които бъдат установени извън дома си по време на карантина, ще трябва да плащат глоба от 1000 до 10 000 лв. или затвор до 10 години.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ПРЕПОРЪЧВАТ НА ХОРАТА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ОТ ПЪТУВАНИЯ ЗАД ГРАНИЦА, ДОРИ В СТРАНИ, В КОИТО НЯМА ОГНИЩА НА COVID-19.

С най-високо ниво за риск остават посещенията в Китай и Италия. За тях предупреждението е да се пътува само при крайна нужда. Призовават още преустановяване на ходенето и до отделни части на Франция, Германия, и Япония.

Специалистите апелират още за обстойно информиране за обстановката, преди предприемане на пътуване в Швейцария, Норвегия, САЩ, Дания и Швеция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!