301 четения

Университетите прекратиха присъствените учебни занятия, в НВУ останаха само курсантите

ПРИСЪСТВЕНИТЕ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СА ПРЕКРАТЕНИ СЪС ЗАПОВЕД НА РЕКТОРА НА ВУЗА ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ. Заповедта е в сила до 13 април и е във връзка с ограничаването на опасността от разпространение на COVID-19. Всички разпоредби важат и за Педагогическия колеж на ВТУ в Плевен, и за филиала във Враца.

Няма да има изпити, преустановени са масовите мероприятия, конференции, дискусии, публични лекции, културни събития, спортни прояви.

„От 16 март 2020 г. учебните занятия да се провеждат чрез електронните средства за обучение в системата „Е-преподавател”, като достъпът за студентите до електронните ресурси се осигурява чрез внедрената система „Е-студент“, пише в заповедта на ректора. Той е наредил още приемането на заявления за явяване на кандидатстудентските изпити да се извършва само по електронен път чрез системата „Е-прием”. Планираните за месец април 2020 г. университетски и факултетски кандидатстудентски изпити да бъдат отложени. Датите за провеждането им ще бъдат обявени допълнително.

За да не прекъсват административните и помощно-обслужващите дейности във ВТУ, служителите ще дават дежурства по график. Всички останали остават в режим на неприсъствен работен ден, но на разположение на ръководните длъжностни лица.

Корпусите на Великотърновския университет, сградите на филиала във Враца и на Педагогическия колеж в Плевен да бъдат в режим на ограничен достъп. При необходимост достъпът може да бъде осигуряван след разрешение от помощник-ректора.

„Забранявам всякакви командировки и служебни пътувания в чужбина, както и приемането на чуждестранни преподаватели и студенти. Препоръчвам 14-дневен карантинен период на всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители от администрацията и студенти, както и на чуждестранните преподаватели и на студентите, пристигащи от чужбина“, гласи още заповедта на проф. Бонджолов.

НЯМА ДА ИМА ПРИСЪСТВЕНИ ЗАНЯТИЯ И ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ФИЛИАЛ НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА. Заповедта на ректора проф. д-р Валентин Игнатов задължава студентите да провеждат лекциите и упражненията си онлайн. Така ще бъде и във Велико Търново. Бъдещите медицински сестри и акушери ще работят дистанционно. Така ще получават задачите си, ще решават казуси и медицински случаи, за да се подготвят за професията, която са си избрали, обяснява асистент Даниела Тасева. Докато е в сила извънредното положение, студентите няма да ходят на практика в болничните отделения.

ПРЕУСТАНОВЕНИ СА ПРИСЪСТВЕНИТЕ ЗАНЯТИЯ СЪС СТУДЕНТИ – РЕДОВНА И ЗАДОЧНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ, В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. И заповедта на ректора на вуза полк. Иван Маламов важи до 16 април включително. Занятията ще се провеждат в дистанционна форма. Студентите могат да получат информация за предоставяне на материали от преподавателите по отделните дисциплини и от класните ръководители. Планираните изпити няма да бъдат провеждани.

В СГРАДАТА НА ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОСТАВАТ САМО КУРСАНТИТЕ ПРИ ЗАСИЛЕНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ. Всички помещения, подови и други повърхности се обеззаразяват постоянно. Системата е така структурирана, че има възможност да ограничи всякакви контакти на момчетата и момичетата с пагони, казаха от пресцентъра на университета. Курсантите не напускат територията на университета. В момента са под карантина, няма болни сред тях и е по-добре да останат тук, вместо да пътуват до родните си места и да се завърнат, заразени с какъвто и да било вирус, допълват от вуза.

Там няма да се провеждат курсовете за специализанти, планираните изпити за военнослужещи в задочна форма на обучение също няма да се провеждат. Няма да се състоят и планираните приемни изпити за кандидат-курсантите и кандидат-студентите. За провеждането на всички отменени изпити кандидатите ще бъдат уведомени допълнително.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *