8807 четения

Всеки ден се появяват съмнителни случаи за коронавирус в областта, болниците работят при засилени мерки за сигурност

Забранени са свижданията на хоспитализирани, преустановени са женските консултации

 

ВСЕКИ ДЕН В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ В. ТЪРНОВО И МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В Г. ОРЯХОВИЦА СЕ ПОЯВЯВАТ СЪМНИТЕЛНИ ПАЦИЕНТИ ЗА КОРОНАВИРУС. Ситуацията е динамична, а предприетите мерки срещу разпространението на заболяването – безпрецедентни. Осигурени са достатъчни количества предпазни медицински облекла, дезинфектанти и хигиенни средства.

Към неделя на обяд в търновската болница са потърсили помощ майка и дете, които са кацнали на летището в София след пребиваване в Испания. Малчуганът бил с повишена температура.

Заради съмнителен болен Отделението по реанимация бе под карантина. Става дума за мъж от Горна Оряховица, диагностициран с двустранна пневмония в понеделник. Човекът рязко се влошил и достигнал в състояние на остра дихателна недостатъчност. Екип на Спешна помощ го транспортирал в търновската болница при спазване на установените мерки за сигурност и ограничение на заразата. Настанили го в реанимацията в критично състояние.

Докато очаквали резултатите от пробите за наличие или отхвърляне на коронавируса, ДЕЖУРНИЯТ В ПЕТЪК ПЕРСОНАЛ НА МЕДИЦИНСКАТА СТРУКТУРА НЕ Е НАПУСКАЛ ПРЕДЕЛИТЕ Й 48 ЧАСА. Карантинирането на екипа е предпазна мярка за предотвратяване разпространението на евентуална зараза. Към неделя на обяд човекът е починал, а изследванията показали, че не е бил болен от COVID-19.

В болницата не се извършват планови операции, преустановени са женските консултации, забранени са свижданията и посещенията от външни лица. Призивът към близките на хоспитализираните пациенти е да търсят информация за състоянието им само по телефона на съответното отделение.

ПРЕЗ УИКЕНДА МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕЖИВЯХА ИДЕНТИЧНА СИТУАЦИЯ с тази към момента в реанимацията на търновската болница. В стационара бяха приети 53-годишен мъж, завърнал се от Полша, и 85-годишният му баща. Синът прекарал грип в чужбина и сам е потърсил медицинска помощ на телефон 112, а лекарите сметнали за нужно да изследват и родителя му. Пробите и на двамата се оказаха отрицателни и мъжете бяха изписани от лечебното заведение.

В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново също бяха отхвърлени съмненията за четирима болни от коронавируса.

Д-Р ПЕТЯ ТОШЕВА ОТ РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ОБЯСНИ, ЧЕ COVID-19 СЕ ПРЕДАВА ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ ПЪТ и засяга директно долните дихателни пътища.

„Въпросните симптоми като кашлица и затруднено дишане са изначално причинени от него. Инкубационният период е доста по-дълъг от този на грипа – до 14 дни. По отношение на тежестта на протичането при коронавируса по настоящи данни се счита, че около 80% от хората, които са заразени, го прекарват сравнително леко и не се нуждаят от някаква специална медицинска помощ, около 15% са по-тежките случаи, които налагат болнично лечение, и около 5% са в тежко състояние и изискват интензивна терапия“, уточни тя.

Най-рисковата група хора за разболяване от COVID-19 обхваща тези над 60 години, затова за тях е важно да не напускат домовете си и да ограничат контактите с деца и младежи, които са потенциални преносители на заразата.

Медиците са категорични, че личната хигиена е ключова за овладяването на болестта. Съветът на специалистите е редовно миене на ръцете със сапун с продължителност поне 20 секунди.

43 СА ДОКАЗАНИТЕ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС У НАС ОТ ВЧЕРА НА ОБЯД. Те са от Плевен, Габрово, София, Ломско и Варна. Сред тях са три деца на 4, 7 и 11 години и починалите съпрузи в УМБСАЛМ „И. Пирогов“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!