48 четения

Белият дом призова учените да използват изкуствен интелект, за да анализират 29 000 доклада за коронавируса

Службата по политика в областта на науката и технологиите на Белия дом отправи предизвикателство към учените да използват изкуствен интелект, за да анализират над 29 000 научни публикации в търсене на отговори за коронавируса, съобщи Ройтерс.

Службата обяви, че си партнира с компании като „Майкрософт“ и „Алфабет“ – компанията-майка на „Гугъл“, за да състави най-мащабната база данни с научни публикации за новия коронавирус.

Световната здравна организация(СЗО) и Центровете за контрол и предотвратяване на болестите в САЩ съобщиха, че искат да помогнат за установяване на произхода и предаването на коронавируса, за да се улесни разработването на ваксина и терапевтични методи. Коронавирусът предизвиква респираторното заболяване COVID-19.

Надеждата е, че компютрите ще бъдат в състояние да сканират по-бързо проведените досега изследвания и да открият факти, които може да са убягнали на хората, каза главният технологичен инспектор на САЩ Майкъл Крациос пред журналисти.

Машинното обучение – форма на изкуствен интелект, при която се използва софтуеър, създаден да засича определени модели в масивите информация, вече се използва в здравеопазването и в други сектори и индустрии за обобщаване на данните от големи текстови масиви.

Преди да може да извежда изводи и да прави заключения, софтуеърът за машинно обучение трябва да анализира милиони единици данни със сходно съдържание.

В новата база данни засега са включени 13 000 статии за коронавируса, което улеснява софтуеъра в анализа, каза Крациос. Базата данни съдържа и откъси и обобщения от още 16 000 статии.

Базата данни е създадена от Гугъл от услугата Кагъла(Kaggle), която е популярен инструмент за организиране онлайн на състезания по машинно обучение.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *