До какви проблеми води непиенето на вода

Въпреки че знаем за препоръките да пием повече вода, невинаги спазваме това да приемаме препоръчителния минимум от 8 чаши на ден. Забравяме, или пък водата не е сред любимите ни напитки. Но до какво освен до лош дъх и бъбречни проблеми, може да доведе непиенето на вода?

Натрупвате водно тегло

Може да ви звучи странно, но непиенето на достатъчно вода, може да е причина за задържането на излишни течности и до наддаването на телесно тегло. Това се случва, защото тялото пести течностите си, за да се предпази от дехидратация.

Спад на енергийните нива

Ако се чувствате по-често уморени, помислете дали пиете достатъчно вода. Добрата хидратация на тялото с вода е важно за нашите енергийни нива. Дори и лекото обезводняване може значително да изтощи енергийните ви нива.

Губите концентрация

Още една причина да пиете достатъчно вода е, че мозъкът ви се нуждае от нея, за да функционира както трябва. Дехидратацията на организма може да затрудни вашите концентрация и идеи, което ще се отрази и на качеството ви на работа.

Чувствате се гладни

Много често, когато се усещаме гладни, всъщност тялото ни казва, че се нуждае от вода. Затова е лесно да объркаме дехидратацията с истинския глад и така обикновено посягаме към храната, което ни кара да приемаме повече калории, отколкото се нуждаем, оставяйки се с дефицит на вода.

Кожата ни страда

Подхранваме кожата си външно, чрез козметиката, която ползваме, но и вътрешно, приемайки полезни храни и напитки, като водата. Непиенето на вода води до влошаване състоянието на кожата. Тя губи своя свеж вид и по-бързо се състарява.

Нарушавате метаболизма на въглехидрати и качеството на тренировката

Вашето тяло не може ефективно да преобразува въглехидратите в енергия без достатъчно вода. Независимо че приемате спортни напитки, дефицитът на свежа вода се отразява негативно на качеството на вашата тренировка и тялото ви ще забави разграждането на излишните мазнини.

Поява на запек

Ако страдате от запек, по всяка вероятност не приемате достатъчно количество вода. Дебелото черво функционира в пъти в по-добре, когато му осигуряваме поне 8 чаши вода на ден. Това улеснява изхождането.

Затруднявате работата на сърцето

Когато сте дехидратирани, сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да поддържа притока на кръв. Липсата на достатъчно приета вода може да повлияе на притока на кръв към мозъка, а това да ви накара да се почувствате по-зле, възможни са припадъци.

Източник: az-jenata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *