35901 четения

Доказаха първи случай на коронавирус във Велико Търново

Положителен е тестът за COVID-19 на пациент от Велико Търново, съобщи  генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Става дума за млад медик от старата столица, който работи в частна болница в  София. Той се прибрал във Велико Търново, почувствал се зле и потърсил помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където му взели проби за доказване или отхвърляне на коронавирус. Не се наложило да бъде хоспитализиран в инфекциозно отделение, тъй като състоянието му е добро и позволява домашна карантина. Предстои да бъдат изследвани и близките му и лицата, с които е бил контактен.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ започва дезинфекция.

92 са доказаните случаи на COVID-19 в България. Заразените са от София, Варна, Габраво, Плевен, Троян, Ловеч, Смолян и Перник. Сред инфектираните са четири деца – на 4, 7, 9 и 11 години. Заболяването взе и две жертви – съпрузите от Ломско, които починаха в УМБАЛСМ „И. Пирогов“.

Оперативният щаб за борба с коронавируса препоръчва възрастните хора да не излизат на открити пространства. Апелът към останалите е да не напускат дома си, без основателна причина.

От 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на страната на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Изключение правят хората с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

Междувременно здравното министерство откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на МЗ:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Булстат на Министерство на здравеопазването:  BG 000695317

В подкрепа на инициативата Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи и апаратура.

Около 200 000 са болните от коронавирус в света.

Галина ГЕОРГИЕВА

8 коментара за “Доказаха първи случай на коронавирус във Велико Търново

 • 18.03.2020 в 17:42
  Permalink

  Откриха COVID-19 на пациент от Велико Търново.
  Но кой е той, от кой квартал, от някъде ли е дошъл във В.Търново,
  къде и с кого живее и кои места е посещавал -магазини, институции и т.н.?
  В коя лаборатория е правена пробата и още много др.въпроси,
  важни за това да се открият хората, с които е общувал и се е срещал.
  Моля медиите за повече и по-конкретна информация,
  за което благодаря!

  Отговор
  • 18.03.2020 в 20:22
   Permalink

   Млад медик от София!Кой и как незнам даже пише че си е в къщи на домашно лечение.Ха „честито“!

   Отговор
  • 18.03.2020 в 21:03
   Permalink

   Не е срамно да си признае, все пак е лекар и трябва да мисли за здравето на хората. Лесно е, когато направиш нещо стойностно в работата си да излезеш пред медиите с името си. Може би си мисли, че ситуацията в която е попаднал е срамна и за това си трае. Не е така, никой не е застрахован, но малцина имаха доблестта да се изправят пред обществото с имената си. Все пак мисля, че така може да успокои съгражданите си и да излезе достойно от ситуацията. Малък град сме и вече се носят слухове… той си знае.

   Отговор
  • 18.03.2020 в 23:58
   Permalink

   Нали се сещате, че няма как да оповестят лични данни в публично пространство.

   Отговор
  • 19.03.2020 в 16:24
   Permalink

   На повечето пишещи тук махленското ви любопитство ще ви скъси живота, а не новия вирус! На брифинга по тв – то беше дадена достатъчно изчерпателна информация! !

   Отговор
 • 18.03.2020 в 20:17
  Permalink

  Когато търтейте от парламента го направят публично и то поне 4000лв. тогава да търсят от изберателите си!!!!!!

  Отговор
 • 18.03.2020 в 23:53
  Permalink

  Слуховете говорят че е медицинско лице. Но какво от това? Всеки може да го лепне и поне 2/3 ще го лепнат и изкарат. Някои няма и да разберът. Хора, хайде да си отговорим на следните неща: Ако имаше 100 болни в Държавата – щяхме ли да сме в това положение. Бройката отива към 100. Ще мине 100. Реалната бройка на хората, в които нормално е бацила е много по-голяма. За това е всичко това. Според експерти – тъй като няма антибиотици за този вирус, няма и ваксина единствения вариянт е 70 процента от населението е да го изкара и да се създаде имунитет. Това ще стане в близките поне 2 месеца – ако не отворят пак границите. Това което ни остава е като се усетим зле – в къщи. Ако станем много зле и ни души – в болницата. Абсолютна хигиена, абсолютна десоциализация. Трябва да се пазим и да ни пазят. Но запомнете – здравите, трябва да продължат да дърпат влака. Ако влака спре – няма да има есен за нас. Дано да мине леко! Дано да сме дисциплинирани! Всеки трябва да пази всеки и себе си. Всеки трябва да мисли за себе си и за другия. Маски, дезинфектанти. Нямало маски? Правят се от детски пелени. Не ни свърта в къщи – ами ще се наложи. Рано или късно – това ще мине. Че светът няма да е същия – няма. Че ще умрат много хора – ще умрат. Който остане хич няма да му е лесно. Така че всеки трябва да мисли как да запази себе си и другите около него. Егоизма свърши ако не сте разбрали. Този бацил може да е опасен – може и да не е толкова. Всичко е много относително. Но ние трябва да се пазим и да пазим другите. Грешката на нашите скъпи управляващи е че не затвориха границите преди седмица. Ама имало наши съграждани отвън. Тези хора са заминали по собствено желание. Знаели са и са чували за вируса. Дори някои от тях, въпреки всичко по екскурзии тръгнаха при това положение и се върнаха и те и другите дето избягаха от тук и отидоха за многото пари. Защо не си останаха там, а се връщат обратно? Нали там бяха богати и беше хубаво. Аз не ги искам тук да ръсят заразата отвън – защото тя дойде от тях. Кой дето е отишъл там да се спасява. Прибрахме ги от милост и сега ще отидем половината заради тях. Карантина на цялата страна за 2 седмици и поне още 3месеца никакво влизане и излизане навън. Само това ще ни спаси.

  Отговор
 • 19.03.2020 в 8:42
  Permalink

  Айде честито, вече вирусът и тук. „елитът“ да се притесни сериозно да не го отнесе аристократичната зараза. Не се шашкайте и без вас много бързо ще се реорганизираме.
  Дано този не го е изтървал по поликлиники или в болницата ,че бая народ ще опука

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *