494 четения

Щабът: Бременните са податливи на заразяване с коронавирус

Бременните са податливи на заразяване с коронавирус. Шансът майката да го предаде на новороденото е минимален. Това стана ясно на сутрешния брифинг на оперативния щаб.

Броят на заболелите от коронавирус у нас до тази сутрин остава 81. Това заяви ген. Мутафчийски.

Генералът показа и готовите защитни облекла. Издържат на 50 цикъла за пране и са много по-надеждни, каза проф. Мутафчийски.

До момента не се очаква друг град освен Банско да остане под карантина.

„Приближаваме 200 000 случая на заразата. Регистрирани са нови 7 980 заболели от коронавирус само за изминалото денонощие. В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, докато в Китай са 13”, поясни за световната обстановка проф. Мутафчийски.
„Виждам, че наистина са се ограничили хората и има някаква мобилизация в обществото, което е изключително радостно“, заяви началникът на щаба.

Не можем да правим оценка на мерките, те са навременни и адекватни. Още преди да има регистрирани случаи бяхме наложили мерки, коментира генералът.

Скоро броят на заразените в Италия ще достигне този в Китай, каза проф. Мутафчийски, но все още е рано да се каже дали в България мерките ще имат резултат.

„Не мога да знам какъв е капацитетът на частните лаборатории, но той не е безкраен“, заяви шефът на ВМА.

„Отрицателният резултат не е отрицателен, само положителният може да се смята за относително достоверен. Безсмислено е да се тестват всички, това е излишно харчене на пари и на труд и нямаме капацитета да го направим“.

В най-тежко състояние е жената с инсулт, но тя до момента няма дихателна недостатъчност, ако има хора в изключително тежко състояние, това ще бъде оповестявано в отделна част в изявлението.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!