209 четения

Ученически гвардейски отряд формираха в Гимназията по туризъм

 

30 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО станаха част от първия в общината Ученически гвардейски отряд. Повече от четири месеца учениците са се готвили усилено за представянето на гвардейския отряд, а подготовката по неговото създаване е продължила година, каза Евгени Коев, който е преподавател в търновското училище.

Девети Етърски ученически гвардейски отряд се нарича новото формирования, което вече е част и от Националното сдружение „Младежки гвардейски отряди”. „Приеха ни под номер 9, затова в името я има тази цифра. Етърски присъства, за да пазим паметта на 18-и Етърски пехотен полк, който е бил формиран именно във Велико Търново на 1 април 1889 година“, допълни още Евгени Коев.
Той обясни, че отрядът е инициатива, която ще учи децата на патриотизъм, на и ред и красота и най-вече ще създава характери. „Вярвам, че младите гвардейци ще се утвърдят като емблема и ще представят достойно Велико Търново в тържествени събития”, коментира г-н Коев. И уточнява, че в подготовката на момчетата и момичетата са участвали и професионалисти от Националния военен университет „Васил Левски”.
Със средства от бюджета на гимназията са закупени оборудването и костюмите на тийнейджърите. Отрядът е разделен на две поделения, всяко от тях има командир. Народният представител от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов, който е и историк и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е осигурил саби за двамата командири. Перата за калпаците са от Центъра за диви животни в Стара Загора, с който гимназията има дългогодишни партньорски отношения.
ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ, НА КОЯТО ОТРЯДЪТ ТРЯБВАШЕ ДА ПОЛУЧИ ЗНАМЕТО СИ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ според предварителните планове, признава Евгени Коев. Заради извънредното положение в страната децата ще трябва да почакат за своето тържество, на което за специален гост е поканен министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Това е вторият ученически отряд в областта, след като през юли миналата година, с атрактивна и красива церемония, знамето си получиха младите гвардейци от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Снимката е от церемонията в Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *