288 четения

112 са вече заразените с коронавирус у нас

Пет нови случая на заразени с коронавирус у нас. Общият брой на случаите у нас вече е 112. Това съобщи генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

„В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово – по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек“, каза Мутафчийски.

Той потвърди, че един от пациентите с коронавирус в Пловдив е медицинско лице.

Относно искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. „В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота – те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблема, затова отново апелирам възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, допълни началникът на Оперативния щаб.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Относно лекарят от Велико Търново, зараден по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *