186 четения

Ветеринари: Храним котките си погрешно

Когато живеят самостоятелно навън, домашните котки прекарват голяма част от времето си в търсене на храна. Те преживяват посредством малки порции ядене, набавени тук и там и изядени в усамотение. Когато живеят с нас, хората, повечето котки получават големи количества богата на калории храна няколко пъти на ден. Тя обикновено се сипва на едно и също място в дома – т.е. не се изискват каквито и да било усилия да бъде намерена. Въпреки че повечето любители на котките осъзнават резкия контраст между тези два начина на живот, American Association of Feline Practitioners (AAFP) твърди, че малцина са наясно с медицинските и емоционалните проблеми, които могат да възникнат, когато котките са откъснати твърде много от своята естествена среда.

„В момента повечето домашни котки се хранят на едно и също място ad libitum или получават една или две големи порции ядене на ден – казва д-р Тами Садек. – В допълнение към това повечето животинки, които живеят на сухо, разполагат с почти минимална околна стимулация и яденето се превръща само по себе си в дейност. Сегашният тип процес на хранене не взима предвид поведенческите нужди на котките.“

„Трябва да бъдат създадени подходящи програми за хранене в зависимост от конкретното домакинство. Нужно е те да взимат предвид нуждите на животните да играят и „ловуват“, а мястото за хранене трябва да е там, където се чувстват в безопасност.“

Д-р Садек и колегите й ни препоръчват да слагаме порции от дневната храна на котката в различни части на дома – по възможност такива, които са над земята. Това ще принуди животинката да се потруди за своето ядене, а то от своя страна ще е на място, което ще й позволи да го изяде на спокойствие. Предишни изследвания показват, че ако храната се постави на оживени места в дома, това може да доведе до сериозни поведенчески проблеми.

„В желанието си да избегне стресираща среща с друг домашен любимец (или дори с бебето в дома), котката може да развие навик да поема бързо големи количества храна, а след това да повръща, за да се завърне бързо на безопасно място“, пишат авторите.

Експертите препоръчват също така, поне когато е възможно, да използваме и хранилки тип пъзели – т.е. предмети, в които има храна и които трябва да бъдат манипулирани по определен начин, за да я предоставят. Тези устройства, както и гореспоменатият подход за разпръскване/скриване на храната, ще увеличат активността на котката и ще стимулират ума й.

За домакинства с няколко котки е особено важно местата за хранене да са отделни, а източниците на вода – поне няколко. По този начин ще бъдат избегнати потенциалните конфликти и агресия. Авторите на изследването отбелязват, че продължителният стрес, породен от подобни ситуации, може да доведе до нездравословни механизми за справяне с проблема – например твърде дълги интервали между отделните посещения на котешката тоалетна, което от своя страна да доведе до проблеми като инфекция на пикочния мехур.

Източник:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!