Доставят във Велико Търново лекарство за коронавирус

Лекарство за болнично лечение на коровонавирус ще бъде доставено във Велико Търново, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. Медикаментът бе дарен на държавата от Кирил Домусчиев. Собственикът на Нова телевизия осигури 100 опаковки хлорохинов фосфат, които ще са достатъчни за лечението на максимум 300 души у нас. Лекарството ще достигне до старата столица чрез Регионалната здравна инспекция, но е предназначено само за болницата, а не за аптечната мрежа.

Първият заболял от коронавирус в старата столица е с двустранна бронхопневмония, но няма признаци за дихателна недостатъчност. От петък той е настанен в първо хирургично отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, което е превърнато в инфекциозно, научи „Борба“.

171 са доказаните до момента случаи на COVID-19 у нас. Те са в 17 града, като повечето от тях са в София. Заболяването две три жертви, а в момента осем от заразените на възраст от 25 до 50 години са със сериозна симптоматика.

По думите на генерала, е трудно да се прогнозира кога ще е пика на коронавируса в България, тъй като ситуацията е динамична.

Вчера са изписани първите трима пациенти, излекувани от заболяването. Това са жена, пролежала във Военномедицинска академия, и първите двама заразени, които бяха хоспитализирани в областната болница в Плевен. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус. Те обаче ще трябва да останат още 30 дни в домашна изолация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *