460 четения

Морални и материални награди дава община Велико Търново

Близо 60 са почетните граждани, носителите на наградата „Велико Търново” са 56 и пет организации

 

МОРАЛНИ И МАТЕРИАЛНИ НАГРАДИ ДАВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ. Най-старата от тях е титлата „Почетен гражданин на Велико Търново”. За първи път званието е дадено през 1916 г. на фелдмаршал Август фон Макензен за неговите заслуги като командващ съюзническите войски в първата световна война. От тогава до днес общината дава още: наградата „Велико Търново”, медал на името на града I и II степен. През 2001 беше учредена Академичната награда за най-добрия студент на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и така Велико Търново стана единственият град в България, който връчва подобен приз. Няколко години по-късно съветниците гласуваха такова отличие и за най-добрия курсант на Националния военен университет „Васил Левски”. Последната учредена награда е „24 май” за най-успешния зрелостник в общината.

Всъщност точно академичните награди и отличието „24 май” са материални. Младите хора получават съответно по 5000, 3000 и 1000 евро за положения си труд като студенти, курсанти и ученици. Всички останали призове, които общината дава, са морални.

Според статистиката, която търновската община води за своите

ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ,

след фелдмаршала е имало повече от 10 години прекъсване. За втори път титлата е дадена чак през 1929 г. на ген.-майор Никола Петков Бакърджиев, който е отличен за заслуги за стопанското издигане на старата столица. Четири години по-късно, през 1933-та, почетен гражданин става ген. Василий Йосифович Гурко, син на освободителя на Велико Търново ген.-фелдмаршал Й. В. Гурко. После, в периода 1947–1994 г. почетени граждани са обявявани 24 пъти, а от 1996 г., когато традицията става ежегодна, до 2009 г. – 16 пъти.

Дейците на културата се оказват най-облагодетелствани и най-често номинирани за почетни граждани. Те са близо 20 и сред тях блестят имената на писателите Емилиян Станев, Стефан Мокрев и акад. Антон Дончев, поетът Матей Шопкин, актрисите Елена Стефанова и Лина Ковачева, режисьорът Въло Радев. Девет са спортистите, които имат тази титла, и сред тях Весела Лечева, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Антоанета Стефанова… Имаме петима икономисти, деветима чужденци. Самият Тодор Живков е почетен гражданин на Велико Търново. В списъка е и главата на търновската църква – митрополит Григорий.

Статутът на званието „Почетен гражданин на Велико Търново” казва, че тази титла се дава на онези български и чуждестранни граждани, които имат особени заслуги към града във всички области на обществено-политическия живот. Особените заслуги обаче остават широко понятия и затова напоследък дебатите около почетната титла стават все по-остри.

Какво получават почетните граждани? Имената им се вписват в Книга на почетните членове, която е нещо като летопис на почетното гражданство на В. Търново. Тя съществува от 2002 г. Оформянето на страниците за всеки отделен почетен гражданин за периода 1916–2006 г. е било поверено на н.с. Невяна Бъчварова, а от 2006 г. досега това прави Станислава Ботева.

56 ТЪРНОВЦИ И ПЕТ ОРГАНИЗАЦИИ СА НОСИТЕЛИ НА

НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”,

която съществува от 1996 г. Проф. Лилия Наумова, Петър Борсуков и Яна Първанова са първите, които са получили този приз. И тук културните дейци имат превес, те са най-често награждаваните, показва справката на община Велико Търново. Ето имената на някои от тях: Ненко Маров, проф. Йордан Андреев, Панайот Димитров-Понката, режисьорът Недялко Ковачев, поетът Радко Радков, проф. Казимир Попконстантинов, арх. Теофил Теофилов. 15 научни работници, петима икономистите, двама спортисти има сред наградените. Веднъж наградата е връчена посмъртно. Пет са институциите – Регионалният исторически музей, читалище „Надежда”, клуб „Традиция”, Корпусът на мира, национално движение „Българско наследство”. Тази година в списъка ще влезе и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, а личността, чието име ще бъде вписано до другите в специалната Книга на носителите на награда „Велико Търново”, е това на спортния журналист Ангел Ганцаров.

Наградата е ежегодна и също като почетната титла се дава в чест на празника на града. До тази година отличените получаваха пластика, която беше мраморно копие на Омуртаговата колона от великотърновската църква „Св. 40 мъченици”, с релефен надпис „Награда Велико Търново” и съответната година на присъждане. Автор й беше скулпторът Станчо Ганев. Сега обаче наградата е нова, под формата на плакет, направен по проект на доц. Пеньо Пенев. Плакетът е елемент от кметската огърлица.

„ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЗЛАТЕН” И „ПОЧЕТЕН МЕДАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – СРЕБЪРЕН”

дава още общината. Отличията са били учредени по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. След това през 1985 г. в монетния двор на НРБ са изработени първите копия по проект на художника Георги Чапкънов. Първият от посочените е за държавни ръководители, чуждестранни държавници, политически и обществени дейци, посетили града, вторият е за удостоени със звание „Почетен гражданин на Велико Търново”, а третият – за лица с особено високи заслуги към страната и към града.

АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Е УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 2001 Г. Нейната цел е „стимулиране и подпомагане на млади специалисти в началото на тяхната професионална реализация, както и утвърждаване на Велико Търново като притегателен научен и образователен център”.

Студентът се избира от университетските преподаватели и се утвърждава от Академическия съвет на ВТУ преди да влезе за разглеждане на сесия. Академичната награда се връчва на тържествена церемония във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” по случай Студентския празник и тя е левовата равностойност на 5000 евро. Веществен знак на наградата е специално изработена пластика „Майка България”, автор е Станчо Ганев.

От 2008 г. общината дава академична награда и на най-изявения курсант от Националния военен университет. Призът се нарича „Трети март” и е в размер на 3000 евро. Третата академична награда на общината е „24 май”. Тя е за най-добрия дванадесетокласник, който получава 1000 евро.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *