Новооткритата комета Атлас може да засвети ярко като Луната

Откритата през декември комета Атлас се приближава към Земята и може да стане ярка като Луната, ако преди това не се разпадне от топлината на Слънцето, съобщи в. „Дейли мейл“.

Атлас сега е близо до орбитата на Марс, но скоростта на кометата се увеличава, докато се движи към Слънцето. До Земята ще се доближи най-много в края на май. Светлината на кометата се засилва с приближаването й към Слънцето по-бързо, отколкото очакваха астрономите. „Някои прогнози за яркостта й граничат с абсурдното“, каза Карл Батъмс от американския Морски изследователски институт.

Яркостта на кометата се е увеличила 4000 пъти, откакто е открита. Тя може да се вижда с невъоръжено око още през април. Когато е наблюдавана за първи път, кометата е била в съзвездието Голяма мечка и е изглеждала 398 000 пъти по-бледа от звездите, виждащи се без уреди от Земята. Тогава тя е била на 439 милиона километра от Слънцето. Яркостта й шеметно се увеличава, но има реална възможност кометата да се разпадне от горещината, преди да осигури спектакъл за астрономите.

„Сега кометата освобождава огромни количества газове – каза Батъмс. – затова яркостта й толкова се увеличава.

За да оцелее достатъчно дълго и да я наблюдаваме с невъоръжено око, кометата трябва да запази леда си. За това е необходимо да има голямо ядро с много замръзнал газ, но астрономите не могат да потвърдят това. Иначе ще избледнее и ще се разпадне с доближаването до Слънцето. Според Батъмс това е много вероятно.

Дори и да се разруши, е възможно космическият апарат СТЕРЕО на НАСА да я заснеме, преди да изчезне.

С невъоръжено око не сме наблюдавали комета на небето от 1997 г. Тогава шоуто осигури кометата Хейл-Боп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.