Потвърдени са общо 190 случая на коронавирус в България

Потвърдени са общо 190 случая на коронавирус в България, каза пред журналисти генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия. Голяма част от хоспитализираните пациенти се подобряват, каза още той, но допълни, че състоянието на двама пациенти в болница „Пирогов“ остава критично. Днес лекарите ще направят опит да екстубират единия от тях.
Няма статистика дали човек с определена кръвна група е по-податлив към зараза с коронавируса, добави още ген. Мутафчийски. По думите му след преминаване на епидемията екип от лекари и учени чрез обобщаване на натрупания материал, имунния статус, щамовете на коронавирусите, биха могли да направят такъв анализ. В момента трябва да се извлекат най-добрите решения за лечение, всичко останало е обект на наука и може да изчака, а сега трябва да се спрем на схемите за лечение, които са окуражаващи като ефективност, добави той.
Във всички областни градове има зали, които могат за един ден да се оборудват, а 15 хиляди легла са в готовност. Подготвителни учения, каквото беше проведено в София, предстоят в Русе, Варна и в Пловдив.
Обучават се медицински екипи, като по този начин ще се разшири кръгът на лабораториите, в които ще се правят тестове за коронавирус.
Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че в момента стремежът е затварянето на дадено лечебно заведение да не продължи повече от 24 часа, ако се установи случай на коронавирус в него. Според структурата на болницата се преценява какви са възможностите за обособяване на сектори или на отделни клиники, които след дезинфекция, продължават работата си. Никой не може да си позволи да блокира болница, а най-лошото, което можем да направим, е да превърнем болницата в място с вътреболнична инфекция.
В последната видеоконферентна връзка, в която са участвали представители на Израел и различни европейски държави, е бил поставен въпросът за разработване на бързи тестове от страна на Израел, каза още ген. Мутафчийски. По думите му сегашните бързи тестове имат много фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати, а фалшиво отрицателните дават измамно спокойствие.
През последните две седмици от чужбина са се завърнали 200 хиляди българи, като за последното денонощие със самолет са пристигнали 15 хиляди, а по сухоземна граница – 8 хиляди, посочи ген. Мутафчийски.
Извършват се проверки за работещи кафенета и ресторанти, допълни още той и напомни, че гражданите могат да сигнализират в полицията, ако забележат нарушаване на заповедите за затварянето на такива обекти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *