1265 четения

Реконструкция на вековна къща в Старо Търново руши съседни сгради

Реконструкция на вековна къща в старинната част на Велико Търново, която е архитектурен резерват, увреди сериозно съседни сгради. Собствениците на пострадалите имоти на ул.“Велчо Джамджията“ № 8 и № 12-Емил Димитров и Пламен Хараламбиев са сезирали кмета на общината Даниел Панов, РДНСК и Районната прокуратура. Към жалбата потърпевшите са приложили и множество снимки за нанесените поражения.
“ От няколко месеца се разрушава къщата между нашите жилища, която е на №10. Оставена бе единствено лицевата стена на приземния етаж – прийом, който явно често се използва при строителство в старата част на града. Събаряйки постройката, собственичката Рени Цанева и наетите от нея строители, увредиха покривната част на къщите ни. Така трите сгради останаха отворени тъй като бяха на калкан и с преминаващ покрив от единия в другия имот.Висяха ламарини, които застрашаваха работниците и минувачите по улицата. Натрошени бяха улуците и не са възстановени. Счупен и заринат бе мръсния канал, защото минавал през нейния имот…”, пише в сигналите .

За своя сметка Емил Димитров, собственик на къщата на ул.“Велчо Джамджията“ №8 възстановил мръсния канал и на 20 март наел вишка за поправка на покрива. Тогава било установено, че цялата фасадна част на къщите е сцепена и отделена. Всичко това било следствие на копаенето с пробивни ударни машини на скалата под имота на Цанева, разказват още потърпевшите стопани.
В сигнала до институциите те обясняват, че са разговаряли с работниците. Строителите споделили, че са наети да изкопаят в дълбочина 50 куб. метра масивна скала..

”Не вярваме да има институция и архитект, които да разрешат пробиването и раздробяването на такава масивна скала в старата част на града, копаейки в дълбочина. При такова разрушаване, вероятността да се срутят съседните къщи и да пропадне тротоара и улицата, е огромна“, споделят притеснени Димитров и Хараламбиев.
Те апелират към институциите, които имат отношение към този вид строителна дейност да направят проверка и да прекратят това безумие въпреки кризата в държавата заради пандемията .

Нели СУКОВА

Сн.личен архив

Един коментар за “Реконструкция на вековна къща в Старо Търново руши съседни сгради

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *