Д-р Стефан Филев, директор на търновската болница: „В Първо и Второ хирургично отделение ще лекуват среднотежките случаи на коронавирус“

Шефът на МОБАЛ увери, че болницата разполага с необходимото оборудване и предпазни средства за епидемиологична обстановка

 

Двете хирургични отделения на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще се превърнат в звена за лечение на среднотежки случаи на коронавирус и пациенти със съмнение за болестта. Тези, които се нуждаят от интензивна терапия ще бъдат приемани в реанимация, която от своя страна ще бъде разделена на две. В едната й част ще се обгрижват хора с черепно-мозъчни травми, коремни операции и други животозастрашаващи състояния, използвайки помещения на кардиологично отделение, а другата ще е за инфектираните от COVID-19, нуждаещи се от кислородотерапия. Това заяви директорът на болницата д-р Стефан Филев, по време на брифинг днес. Той уточни, че дейностите по хирургия ще се осъществяват в звеното по физиотерапия.

„В Първо хирургично отделение е настанен болният от коронавирус. Там има 20 легла. Звеното е затворено, достъп имат само работещите в него, които действат облечени в защитно облекло. Очакваме епидемиологична обстановка през април. Имаме разработен план за действие, който е одобрен от РЗИ“, каза болничният шеф.

Д-р Филев увери, че стационарът е снабден с необходимите предпазни облекла, за да посрещне адекватно първата вълна от заболели от COVID-19. В лечебното заведение са налични осем респиратора, очаква се да бъдат доставени още три.

По думите на директора, състоянието на първия инфектиран в старата столица с коронавирус е стабилно, медиците го лекуват с медикаментът дарен на държавата от Кирил Домусчиев.

„Болният е с двустранна бронхопневмония, но без заплахи за живота му. Кръвно-газовият му анализ е добър“, уточни той.

Болничният шеф съобщи за недостиг на кръводарители.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *