155 четения

Доц. д-р Милен Михов: „Не приемам в условията на извънредно положение да се говори за политически цели. Днес свободата ни се нарича „живот“

„Не приемам в тези условия да се говори за политически цели и бъдещи избори. Ние от ВМРО в момента не се интересуваме от резултатите от изборите и кой ще бъде депутат. Сега трябва да се решават организационни и икономически въпроси, да се осигурят ресурсите на държавата, за да се преодолеят последиците от кризата. Смятаме този дебат за ненужен. Днес свободата ни се нарича „живот“.

 

Така доц. д-р Милен Михов отговори на журналистически въпрос дали ген. Мутафчийски би могъл да стане кандидат за президент.

Депутатът от ВМРО и заместник-председател на партията участва в третото извънредно предаване „В мрежата“ по национална телевизия „България 24“ и разкри какви са били най-сериозните спорове по време на 15-часовото заседание на парламента, за да се приеме Законът за извънредната ситуация.

По думите му депутатите от ВМРО са успели да се преборят за някои от предложенията си в полза на гражданите, особено по отношение на кредитните задължения на лицата и фирмите.

Важно е също така да се регламентират пределни цени в търговската мрежа. За съжаление не успяхме да предотвратим едно предложение на ДПС във връзка с финансирането на мюсюлманското вероизповедание в страната – абсолютно ненужно и извън рамките на необходимите спешни мерки. Влязохме в остра колизия с ДПС, но те получиха подкрепата от ГЕРБ, обясни доц. Михов.

Според него е важно, че военнослужещите при необходимост ще оказват съдействие на полицейските, местните и държавните органи.

Не приехме позицията на БСП, че с това се въвежда някакво пълзящо военно положение и едва ли не армията ще бъде изправена срещу народа. Нашите аргументи са точно обратните – че въоръжените сили са най-здравата част от българското общество и че те ще гарантират спазването на правилата и правата на българските граждани, а не обратното. Когато трябва да се евакуират български граждани от европейски дестинации, го осъществява транспортната авиация. От Полша бяха евакуирани една голяма група български курсанти. Армията оказва помощ при аварии и наводнения. ВМА е основният медицински фактор срещу споходилото ни зло. Да припомня – допреди 3 години ВМА се намираше в тежко финансово положение. Там бяха натрупани значителни дългове, а днес тя е способна и има възможност да бъде главната болница в борбата срещу заразата, посочи народният представител от ВМРО.

По думите на депутата в зала „Армеец“ се е направило военно учение за създаване на временна болница, но ако заразата се разрасне, може да се създадат такива болници за 15 000 човека. Друго решение за армията може да бъде контрол на пътища и трафика.

На въпроса какво означава текстът в новия закон, че армията „може да използва физическа сила“ доц. Михов отговори, че военните могат да се защитават, ако някой посегне върху живота им, дори с оръжие. Това е смисълът на този текст. На въпроса за намека на Главния прокурор, че може да се стигне до военно положение той заяви, че за военно положение може да се говори само в условия на война или при заплаха от война. В сегашната ситуация не бива да се правят такива паралели. Могат да се въведат по-строги мерки, но те не трябва да бъдат прекалени.

Много е важно да кажем, че не става въпрос да се проследяват хората по телефона. Щом има карантина и човекът е носител на вируса, той пряко заплашва живота на много хора, затова държавата трябва да издири отклонилия се и да го постави под карантина. Това се отнася само за хора, които са нарушили карантината. В никакъв случай не става дума за произволно следене на хора, обясни още народният представител.

Според доц. Михов едва ли БСП ще атакува този текст в Конституционния съд като антиконституционен. На въпроса дали не са твърде високи финансовите наказания при нарушения на новия закон доц. Михов коментира, че мерките са сурови, за да направят невъзможни нарушенията. Рискът някой да зарази много хора е извънредно голям, затова наказателните мерки трябва да възпират лекомислените действия. На хората, които все още не изпълняват разпорежданията и посещават парковете, трябва да се разяснява, че ако седнат на пейка, на която преди това е седял някой заразен, те ще се изложат на опасност, заяви още заместник-председателят на ВМРО.

Един коментар за “Доц. д-р Милен Михов: „Не приемам в условията на извънредно положение да се говори за политически цели. Днес свободата ни се нарича „живот“

  • 24.03.2020 в 15:38
    Permalink

    Браво! Милен Михов не се интересува от избори?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!