72 четения

Наподобяващо червей първично създание е предшественик на почти всички животни, в това число и хората

Преди около 555 милиона години първично създание, наподобяващо червей и с размерите на зрънце ориз, копае океанското дъно, търсейки храна под формата на мъртва органична материя. Учени съобщават, че въпросното създание вероятно е еволюционният предшественик на повечето животни, които днес обитават Земята, в това число и хората, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Фосили от Ikaria wariootia – едно от най-значимите първични животни, откривани някога, са намерени в австралийската пустош.

Ikaria wariootia изглежда е най-ранният известен член на голямата група на двустранно (билатерално) симетричните животни – организми с предна и задна страна, и с преден и заден край – уста и анус и свързващи ги черва за обработка на храната, обяснява палеонтологът и ръководител на изследването Скот Еванс от Националния природонаучен музей към института „Смитсониън“.

Появата на създание с подобна телесна конструкция през периода едиакарий е важен момент в еволюцията на живота на Земята, тъй като проправя пътя за по-напреднали билатерално симетрични животни, като риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници, морски звезди, мекотели, насекоми и др.

Сред малкото животни, които правят изключение от групата, са някои риби, корали, анемони и медузи.

Първичното създание Ikaria wariootia е било дълго около 6 милиметра и е приличало на червей, като единият му край е бил по-широк от другия. Откриването му подчертава скромното еволюционно начало на този голям сегмент от животинското царство, включващ и човечеството, отбелязват изследователите.

„Произходът и ранната еволюция на двустранно симетричните животни са важен въпрос за еволюционните биолози и палеобиолози, защото и ние, хората, спадаме към тази група. Естествен инстинкт да искаме да знаем кога за първи път са се появили нашите предшественици и как са изглеждали“, казва Мери Дроузър, професор по геология от университета на Калифорния в Ривърсайд и съавтор на изследването.

Древните Ikaria wariootia са живели по едно и също време с друго научно значимо първично животно – Dickinsonia, което е било по-едро и с неопределена форма, не е било билатерално и се е явявало последна брънка в еволюционна верига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *