64 четения

Паразитите в сушито са се увеличили драстично през последните десетилетия

Следващия път, когато хапвате суши, нигири или сурова риба под друга форма, имайте предвид, че е добре да се проверите за паразити, съобщи МедикълЕкспрес.

Учени от университета на щата Вашингтон установиха драстично увеличение на наличието на паразити, които могат да се пренесат в човешкия организъм, ако се яде сурова или недобре сготвена риба, както и морски дарове.

Ръстът на опасното съдържание е 283 пъти в сравнение със 70-те години на миналия век. Това е заплаха не само за хората, но и за морските бозайници, които поемат тези паразити.

Става дума за червея анизакис. Специалистите от университета на Вашингтон са анализирали и обобщили данните от хиляди проучвания за този паразит, който причинява заболяването анизакиоза. Резултатите от труда им са публикувани в сп. „Глоубъл чейндж байолъджи“.

„Изследването ни впряга силата на множество проучвания, за да покаже глобалната картина на промените за период от близо четири десетилетия“, каза Челси Ууд от екипа изследователи, преподавател в университета. „Интересно е, защото показва изменението в риска за хората и морските бозайници с течение на времето“.

Паразитът съществува в множество морски риби и сепии. При поемане от човек, червеят се прикрепя към стомашно-чревния тракт и причинява симптоми, които наподобяват тези при хранително отравяне. В повечето случаи червеят умира в рамките на няколко дни и с това отшумяват и симптомите. Заболяването рядко се диагностицира, защото хората смятат, че просто са прекарали хранително отравяне.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *