Полицаи в Индия посрамват „приятели на коронавируса“

Полицаи в град Мератх в северната част на Индия карат нарушители на наложените ограничения да държат надписи „Аз съм приятел на коронавируса“ или „Аз съм враг на обществото“, снимат ги и ги позорят публично в Туитър, предаде Ройтерс.

В по-голямата част от Индия, където до вторник са потвърдени 482 случая на зараза и девет смъртни случая, са наложени ограничения в опит да се спре разпространението на коронавируса. Мерките не подминават и Мератх, който се намира в най-населения щат Утар Прадеш.

Местен жител на име Мохамед Алим разказва, че когато е откарал вдовица и синовете й до полицията, за да докладват за спречкване със съседите, е бил посрамен. „Когато стигнах до полицейското управление, инспекторът ми връчи опозоряващия надпис и ме снима. Почувствах се уплашен. В случая не знаех на кого да се оплача“, споделя 40-годишният мъж. Алим твърди още, че полицейските служители са го малтретирали словесно. Негова снимка с надпис „Аз съм приятел на коронавируса. Някои хора не ги е грижа за обществената безопасност“, е качена в Туитър. Във фийда на полицията има още девет подобни фотографии, придружени от надписи от сорта „Не вярвам в законите на страната“ и „Не ме е грижа за семейството ми и обществото“.

Представител на местната полиция казва, че снимат само хора, които не спазват разпоредбите да се прибират по домовете си. Когато е бил запитан за случая на Алим, той е затворил телефона и не е отговорил на последвалите съобщения. От вътрешното министерство също не са откликнали на молбите за коментар.

Пожелал анонимност полицейски служител от управление в Лакнау, столицата на Утар Прадеш, казва, че на други места в щата карат нарушителите на ограниченията да правят коремни преси и клякания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *