Агрономът Серафим Цачев: Заради снега и студа е застрашена реколтата от пшеница и ечемик в областта

Влошаването на метеорологичните условия обрича на тежки загуби зърнопроизводителите в региона. По думите на агронома Серафим Цачев есенниците ще пострадат най-много. Той уточни, че пшеницата и ечемика са поставени в стресова ситуация, тъй като зимата е била топла и двете култури не са успели да преминат яровизация, в следствие на което са останали некалени.

„Очакваме лоша реколта. Има посеви, които са толкова силно компрометирани, че миришат на слама. За болести и неприятели е рано да прогнозирам, но със сигурност добивите на всеки фермер ще са с по 200 кг по-малко спрямо 2019 година“, коментира Цачев.

Подчерта обаче, че ако рязко се затопли, високите температури няма да навредят на есенниците, но при всички случаи някои посеви ще бъдат унищожени.

„За да са по-малки щетите, трябва нощем да не е под минус 4 градуса, а денем да е 18 градуса. Всички земеделци са притеснени и неслучайно бе забранен износът на зърнени храни от България“, уточни той.

Студеното време ще окаже влияние и на пролетниците, категоричен е агрономът. Заради снега и влажната почва засяването им ще бъде отложено във времето.

„Миналата година на 20 март започнахме да сеем слънчогледа и царевицата. Сега трябва да изчакаме почвата да изсъхне и тогава да предприемем сеитба. Предполагам, че това ще се случи не по-рано от 4-5 април“, заяви Цачев.

Забавянето ще доведе до изменения в цикъла на растеж на пролетниците, но все още има лъч надежда за тях, допълни той. От бранша не дават прогноза за повишаване на изкупната цена, но и не изключват тази вероятност, предвид тежките загуби, които ще претърпят.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *