КримиОбщество

24 дела за нарушена карантина са под специален надзор на Апелативна прокуратура

Апелативна прокуратура взе на специален надзор 25 досъдебни производства, свързани с извънредното положение. 24 от делата са срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03. 2020 г. за цялата територия на Р България. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията в Ловеч. Там в склад са намерени 610 литра безцветна течност с надпис „Антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване“ бутилирани в 50 прозрачни пластмасови туби с вместимост 10 литра и 22 прозрачни пластмасови туби с вместимост 5 литра.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента досъдебни производства, като само на през последните дни са взети на специален надзор 10 нови дела. Две от досъдебни производство, наблюдавани от Районна прокуратура в Горна Оряховица, се водят за това, че  две лица в село Кесарево, са нарушили наложената карантина. Едно дело се води от Районна прокуратура  В.Търново за това, че на 20.03.2020 г. във Велико Търново, едно лице е нарушило същите мерки.

Три досъдебни производства има в Свищов за три лица, поставени под карантина, които са нарушили мерките да не напускат дома си – двама в Свищов и един в с. Хаджи Димитрово. Две досъдебни производства се водят в Павликени се водят за това, че  двама граждани в с. Димча и в с. Върбовка, като лица поставени под карантина, също  са я нарушили.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *