109 четения

Двата най-лоши начина да се борите със стреса

Ненужното размишление и фантазирането за разрешаване на проблема са два от най-лошите начини за справяне със стреса, установи изследване. Тези две стратегии, които хората често използват несъзнателно, за да преодолеят стреса, е най-вероятно да ви оставят в още по-лошо настроение.

По-добри стратегии са репетирането на план за действие и анализирането на проблема.

В изследването са участвали 43 души на възраст над 60 години, които е трябвало да проследяват всекидневните си дейности, стресови фактори и чувствата си в продължение на осем дни.

Хората били питани всеки ден дали очакват стресиращи събития на следващия ден и как планират да се справят с тях. Въпреки че хората са използвали всякакви стратегии за справяне, две от тях са имали особено отрицателен ефект.

Един от тях е свързван с настояването за решение на проблема, без предприемане на конкретни стъпки по въпроса и другото е фантазията, че проблемът някак ще се разреши сам.

Д-р Шевон Нопер, водещият автор на изследването, казва:

„Научихме, че това, което правите в понеделник, наистина има значение за това как се чувствате във вторник.“

Според него, хората са склонни да променят стратегиите си за справяне и да научават нови, които са по-ефективни. Мащабът на изследването е малък, но достатъчен, за да даде насоката за по-нататъшни проучвания по въпроса. Или както споделя Нопер:

„Това е пилотно проучване, но резултатите са интригуващи.“

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *