62 четения

Кораб потегля от Европа към САЩ 400 години след плаването на „Мейфлауър“

Преди четиристотин години корабът „Мейфлауър“, чиито пътници създават първата английска колония в Северна Америка, отплава от порт Плимут във Великобритания през Атлантическия океан. За да отбележат годишнината, група инженери се готвят да пуснат на плаване по същия маршрут кораб без екипаж, който също ще носи името „Мейфлауър“, съобщи Ройтерс.

Отплаването е насрочено за месец септември. Новият „Мейфлауър“ може да се превърне в първия напълно автономен плавателен съд, който прекосява Атлантическия океан, съобщиха организаторите от Ай Би Ем и морската изследователска група „Промаре“.

На борда на оригиналния „Мейфлауър“ пътуват сто и двама британски заселници в Америка.

Корпусът на бъдещия „Мейфлауър“ потегли по суша от полския пристанищен град Гданск към британския Плимут, където ще бъде окончателно сглобен автономният кораб. Той ще бъде управляван от навигационната система с изкуствен интелект „AI Captain“.

Оригиналът „Мейфлауър“ бил дървен търговски кораб. Новият ще е високотехнологичен тримаран с впечатляващ вътрешен дизайн, каза Гьоц Линценмайер, основател и председател на „Алушип“, където е изработен корпуса на кораба.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *