82 четения

Намаленият въздушен трафик затруднява прогнозите за времето, предупреждават гръцки учени

Коронавирусът има и някои неочаквани последствия. Значителното намаляване на самолетните полети заради пандемията от Ковид-19 и съответно намаляването на атмосферните наблюдения, които се изпращат на центровете за прогнозиране на времето, имат за резултат метеорологичните прогнози да стават по-неточни, казват учени от метеорологичната служба на гръцката национална обсерватория в Атина, съобщи АНА-МПА.

Наблюденията от самолетите се използват, наред с други, като например от сателит, за да помогнат за оценката на състоянието на системата Земя – атмосфера в началото на подготовката на прогнозата (начални условия). Броят на въздушните наблюдения, които е получил и е използвал Европейският център за средносрочни прогнози (ECMWF) между 3 и 23 март, е намалял с 65 процента, а в световен план това намаление е около 42 процента.

Броят на наблюденията и географското им покритие се очаква да намалеят още повече в Европа, но и в целия свят в следващите седмици. Само малък процент данни идват от товарни самолети, които са по-слабо засегнати, отколкото пътническите полети.

Процентът на самолетните данни в началните условия на ECMWF е 13 процента, в американската Национална служба за океаните и атмосферата (NOAA) около 9 процента, а в Националната метеорологична служба на Великобритания (MetOffice) е 8 процента. Според оценките, ако бъдат изгубени всички самолетни данни, това ще доведе до намаляване на точността на прогнозите с до 15 процента при времеви хоризонт от седем дни.

Иновативни сателитни наблюдения на вятъра от европейския сателит „Еол“ (Aeolus) ще помогнат за смекчаване на последствията от намаления брой наблюдения от самолети, но не и в непосредствено бъдеще. В следващите седмици е вероятно бъдат извършени допълнителни пускове на радиосонди в Европа, за да бъде компенсиран недостигът на въздушни измервания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *