1409 четения

Нова скална църква разкриха спелеозите на Гимназията по туризъм

НОВА СКАЛНА ЦЪРКВА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ ГОЛЕМИЯ КОМПЛЕКС НА ИВАНОВСКИТЕ СКАЛНИ МАНАСТИРИ, са открили младите спелеолози от Професионалната гимназия то туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. Те са правили обходи на терена заедно с ръководителя на клуба Евгени Коев, който е и учител в гимназията.
„Откритата скална църква е в приземната част на скалния венец. Попаднахме на нея, след като направихме проучванията си с новия метод. Този път работихме с дрон и с обхождане на места, които до този момент оставаха в периферията на комплекса. Откритието ни е интересно и ценно, защото манастирите са част от културното наследство в района, тази нова църква до момента не е документирана“, обяснява Евгени Коев и допълва, че част от комплекса е под защитата на ЮНЕСКО.
Спелеолозите са попаднали и на няколко килии, което е обичайно за района. Той е богат с много останки и свидетелства за жилища и други помещения, свързани с монашеския живот. Комплексът е бил активно населен с монаси през 12-14 век. Животът там продължава, макар и не толкова интензивно, и следващите векове, уточнява Евгени Коев.
Това е третата скална църква, на която той и неговите спелеолози попадат за всичките 10 години, в които г-н Коев проучва районът. „Откритите до момента скални църкви са подробно проучени и картирани. Работя с момчетата и момичетата от Ученическия спелеоклуб в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и с приятелите ни от пещерен клуб Дервент към дружество „Академик“, допълва Евгени Коев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *