280 четения

Пандемията и извънредното положение принудиха образованието ни да направи огромен скок в 21 век

ЗАПЛАХАТА ОТ КОРОНАВИРУСА И ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ПРИНУДИХА РОДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА НАПРАВИ ОГРОМЕН СКОК В 21 ВЕК. И катализатор за това се явява дистанционно обучение. Безпрецедентната ситуация обаче изправи системата пред сериозното предизвикателство да се модернизира така, че да не задълбочи дистанциите в образованието и да не отвори още по-широко ножицата между училищата, които обучават деца от уязвими групи и училищата, които работят с деца, чиито родители имат сравнително високо образование и социален статус.
За да проследи ситуацията в първите дни от въвеждането на дистанционно обучение, екипът на търновската неправителствена организация „Амалипе“ проведе онлайн проучване сред близо 200 училища, основно от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник“. В половината от тях учениците от уязвими групи са между 80% и 100%, в почти 19% тези деца са между 60и 80%. В 9 % от училищата, процентът е под 20. Според определението на МОН, уязвими са ученици от семейства, в които родителите нямат средно образование, уточняват от „Амалипе“ и допълват, че в Национален мащаб училищата с концентрация на уязвими групи са около 1000.
Над 36% от включените в проучването училища са успели да обхванат между 75% и 100% от своите ученици в различни форми на дистанционно обучение още през първите три дни, е един от основните изводи. Почти 40% от училището се включили между 50 и 75% от учениците.
Важно е уточнението, че училищата от мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник“ от години работят за подсигуряване на пълен обхват и за въвеждане на иновативно образование. От тази гледна точка те вероятно са по-подготвени да въведат дистанционно обучение с голям процент ученици в сравнение с други училища, обучаващи ученици от уязвими групи.
Проучването обаче е показало, че в около 6,6 % от училищата, включените в дистанционно обучение ученици през първите три дни, са били твърде малко. И този извод показва, че има проблеми, които правят на практика невъзможно дистанционното обучение.
Относно формите на дистанционно обучение две трети от училищата комбинират интернет базирани техники с разпечатването на задачи и уроци и тяхното разнасяне по къщите на учениците. 32% от училища използват само интернет базирани техники. И 3% са посочили, че разчитат единствено на принтираните материали.
ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРЕЧКИ ПРЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ Е ЛИПСАТА НА ПОДХОДЯЩИ УСТРОЙСТВА СРЕД МНОГО ОТ УЧЕНИЦИТЕ. Едва в 22.34% от училищата над 90% от учениците разполагат с подходящи устройства. В 11.68%от училищата над 75% от учениците нямат устройства, чрез които да участват в онлайн обучение. Липсата на интернет в част от махалите, в които живеят децата, също е пречка. По-сериозен е проблемът с невъзможността на част от семействата да си позволят подходящ план,с който да могат ефективно да използват онлайн обучение. Не са много, но ги има учителите, които нямат никакви умения да работят по този начин.
Образователният медиаторсе явява важен помощник на учителите при въвеждането на дистанционно обучение, казват 68% от директорите, попълнили анкетата.Медиаторите са тези, които разнасят разпечатаните материали, дават консултации по поставени задачи, събират информация за завърналите се от чужбина семейства. Голямата част от училищата са се оказали неподготвени да снабдят медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти. А и местните кризисни щабове не са припознали тези хора като свои помощници в началото.
През първите дни от въвеждането на дистанционно обучение половината от училищата са използвали времето само за затвърждаване на стари знания и упражнения. 22 % от училищата са посочили, че провеждат уроци за нови знания с всички ученици,а почти 29% – че правят това с част от учениците. Проведената анкета няма претенциите за представително социологическо проучване, казват от „Амалипе“, но признават, че така педагозите са споделили и много от емоционалните си преживявания.
В първия ден например е имало ученици, които са седнали пред компютрите си още в 6:30 сутринта. Интересен факт е, че повечето ученици бързо са се пренастроили на вълна учене по телефона и нямат търпение с тях да се свържат учителите им. Досегашните забрани и ограничения на достъп до устройствата им през учебно време отпаднаха тотално и децата се чувстват свободни и с желание се включват в уроците. Дори са станали по-изпълнителни и стриктни.
Всички учители признават, че работят много повече отколкото в училище, защото сега имат допълнителни разяснения и с родителите на учениците.
Ученици с голям брой отсъствия през годината, сега са много активни. Онлайн обучението е помогнало на педагозите да се запознаят с роднините на учениците. Възрастните често ръкомахат и поздравяват учителите, когато минават пред екрана на компютъра.
Има семейства с по три-четири деца и един телефон, който често е в бащата. Това изнервя обстановката. Но има и деца, които будят учителя сив 05.30 сутринта, защото всички са на линия, само той не е. Работата ще се окаже наистина успешна, споделят авторите на проучването Деян Колев и Теодора Крумова от „Амалипе“ и допълват, че при анкетирането татко на три момченца се оплакал, че не успява да присъства на всички занятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *