Подводничари дават съвети как да преживеем изолацията

Подводничари, изследователи и астронавти, които имат опит в това да прекарват доста време в социална изолация и затворени пространства, могат да бъдат особено полезни на близо двата милиарда души по света, които тези дни са принудително затворени по домовете си заради пандемията, съобщи АФП.

Според Венсан Ларноди-Ефел, бивш командир на френска ядрена подводница, много е полезно да се изпълним с чувство за мисия. Също както подводничарите се изпълват с усещането за мисия в полза на другите хора, така и гражданите, които са се самоизолирани, трябва да си припомнят, че правят това, за да помогнат да не се заразяват други хора и за да помогнат на лекарите и медицинските сестри, които се борят със заразата.

Той припомня, че по време на изолация имаме усещане сякаш времето е спряло и затова съветва да си намерим приятни занимания. Бившият командир на подводница препоръчва също всеки в дома да си намери свое кътче, така че членовете на семейството да не си пречат във всекидневните дейности в дните, когато всички по принуда са си у дома, учат и работят оттам.

Мореплавателката Изабел Отисие, направила сама околосветско пътешествие, казва, че самотата никога не й е тежала. Тя препоръчва на хората да си измислят занимания, които са им любими – да четат, да слушат музика, да пишат дневник или да правят неща, които не са правили и дори не са си помисляли да опитат. Според Отисие не бива да си мислим колко време ще продължи принудителната изолация, за да не се потискаме.

Да не се самообвиняваме, съветва Сиприен Версо, астробиолог от Бременския университет. Той има опит от експедиция на Антарктида и от експеримент за симулиране на мисия на НАСА до Марс. Според него е много полезно да се направи график на дейностите през различните дни по време на карантината и да се изберат едно или две занимания, с които да се развличаме.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *