Четири терапии срещу новия коронавирус се изпробват в Европа

Важни клинични изпитания на 4 експериментални терапии срещу новия коронавирус бяха лансирани в няколко европейски страни, предаде Франс прес. Целта е да се тестват възможностите за борба с болеста Ковид-19, за която засега няма лечение.

Лансираният в неделя експеримент Дискавъри се предвижда да включва 3200 европейски пациенти във Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Германия, Испания и може би още няколко страни. Във Франция е възможно в тестовете да участват единствено хоспитализирани пациенти в отделенията за инфекциозни болести и реанимациите. „Те бързо бяха подложени на лечение, защото закъснението е важен фактор при това заболяване“, заяви експертката по инфекциозни болести Флоранс Адер от университетската болница в Лион. „Ако искаме да се получи антивирусен ефект от лекарство, то трябва да се приеме много рано“, отбеляза вирусологът Бруно Лина от същата болница.

Лекарствата трябва да комбинират ефикасност и поносимост.

„Ремдесивир е антивирусен препарат, създаден първоначално за борба с ебола, но е с по-широк спектър на действие и може да блокира реплицирането на новия коронавирус – поясни Лина. – Възлагаме големи надежди на това лекарство, защото първите резултати инвитро бяха много добри.“

Друга възможност е комбинирането на лопинавир с ритонавир. Става дума за „рециклиране“ на медикамент срещу ХИВ, което се изразява в блокиране реплицирането на вируса. Това комбиниране вече бе тествано в Китай, но се получиха противоречиви резултати, като причината по-специално бе, че много пациенти се подложиха късно на терапията, в редица случаи повече от 10 дни след началото на заболяването. Третата възможност е към лопинавир и ритонавир да се добави интерферон бета. Това комбиниране се смята за интересно, защото Ковид-19 включва две фази – вирусологична, за която се смята, че антивирусните препарати може да са много важни, и свързана с възпалителен синдром, която може да доведе до деградиране на белодробно ниво, а надеждите са, че интерферон бета ще блокира този възпалителен процес. Четвъртата терапия е свързана с хидрохлороквин – антималариен препарат, който предизвиква много дебати и бе добавен в експеримента по настояване на Световната здравна организация и Франция, след като първоначално не бе включен в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *