COVID-19: Хигиена и почистване на дома

С цел предпазване от разпространението на Covid-19 е необходимо да отделяме достатъчно време за почистване и дезинфекция на дома.

Първото нещо, което трябва да направим, е да подготвим препарати за почистване и дезинфекция и да обърнем достатъчно внимание на инструкциите за употреба. Важно е да следвате указанията, дадени от производителя, свързани с употребата на почистващия продукт – как да го прилагате, за каква повърхност да го използвате, в каква концентрация, колко време да оставите да действа и т.н. Обърнете внимание и на срока на годност. Много важно е да не пропускате поставянето на ръкавици за еднократна употреба. Те са предпазна мярка, включително и от въздействието на препаратите. И не на последно място проветрявайте добре помещенията, когато използвате силни препарати.

Първата стъпка е доброто почистване на дома. За целта е необходим подходящ препарат или просто вода и сапун.

Започнете почистването на дома от най-често докосваните повърхности. Такива са дръжки (на врати, прозорци, шкафове), ключове (включително и тези за осветление), кранове на мивки, телефони, дистанционни, клавиатури, маси, плотове, бюра, тоалетни и преминете към всички останали.

След като приключите с почистването е време да преминете към дезинфекция. Най-често използвайте препарати за тази цел са битовите дезинфектанти, белина и алкохолни разтвори над 70%.

Дезинфектанти

Дезинфектанти, които ефективно могат да деактивират вируса са:

– етер;

– 75% етанол;

– дезинфектанти, съдържащи хлор;

– пероцетна киселина;

– хлороформ.

От проучванията направени на SARS-CoV и MERS-CoV става ясно, че Covid-19 издържа на температура до 56°C в продължение на 30 минути.

Как да приготвите белината за употреба?

За да направите подходящ разтвор от белина, смесете: 1 част белина към 99 части вода или 10 мл белина и 990 мл вода.

Никога не смесвайте белината с амоняк или други почистващи препарати!

Следвайте инструкциите за употреба, посочени от производителя, и не забравяйте да проветрите помещението.

Как да почистваме меки повърхности, текстил, спално бельо, дрехи?

За меките и текстилни повърхности, като килими, пътеки, завеси, използвайте перилни препарати, подходящи за съответните материи. Всеки от артикулите може да изперете според случая и в съответствие с инструкциите, дадени от производителя. Използвайте възможно най-топлата вода, която може да понесе съответната материя, тъй като, както вече споменахме, вирусът издържа до 56°C в продължение на 30 минути.

Хигиена на ръцете и други превантивни мерки след почистване

Веднага след почистване свалете ръкавиците и измийте добре ръцете си с топла вода и сапун в продължение на 20 секунди.

Ако в момента не разполагате с топла вода и сапун и ръцете не са видимо замърсени, може да използвате дезинфекциращ гел, който да съдържа най-малко 60% алкохол. Ако обаче ръцете ви са замърсени, е наложително да бъдат измити преди дезинфекция.

В допълнение – измивайте ръцете си винаги:

– След използване на носна кърпичка при кихане, кашляне или издухване на носа;

– След използване на тоалетна;

– Преди приготвяне на храна и хранене;

– След контакт с животни;

– Преди и след полагане на грижи за друг човек (дете или възрастен).

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.