228 четения

Приключи срокът за подаване на заявления за матурите

1569 АБИТУРИЕНТИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. Това е първата задължителна матура и на нея трябва да се явят заявления всички зрелостници.
Вторият изпит, който също е задължителен, е по предмет по избор от учениците, припомня началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личев.
Подадените заявления за втората матура са 1564. Тази година най-много дванадесетокласници са избрали изпитът за придобиване на степен на професионална квалификация да им бъде втората държавна проверка. Всички тези момичета и момчета завършват професионалните гимназии в областта.
За първи път не географията, а биологията е привлякла интересът на абитуриентите. 328 от тях ще решават теста по биология и здравно образование, към географията са се насочили 180 момичета и момчета. Тестът по английски език ще решават 321 ученици, 118 са избрали предмета „Философски цикъл“, а 71 – математиката. 46 момичета и момчета са подали заявления за матура по история и цивилизация, шестима искат да се пробват с теста по физика и астрономия, а на изпита по химия и опазване на околната среда отиват само двама.
31 дванадесетокласници са избрали матура по немски език, 12 – по испански, шестима по френски и четирима по руски език.
Десет са подадените заявления за третата матура, като там двама искат да решават теста по математика, двама отиват на философия, трима – на матура по физика и трима на изпит по английски език.
Това са обаче само предварителни заявления. За да се явят на държавните зрелостни изпити, дванадесетокласниците трябва да завършат успешно учебната година, уточнява инж. Розалия Личева.

Дистанционното обучение може да продължи до 13 април, а датите на матурите вероятно ще бъдат променени, като е нужно това да се съгласува с висшите учебни заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!