Регионалното управление на образованието очаква мнения за план-приема за 2020-2021 г.

ПРОЕКТЪТ ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ Е КАЧЕН НА САЙТА НА РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Информация за всички заявени професии и специалности ще остане достъпна за родители, учители, работодатели и работодателски организации до 27 април. Когато общественото обсъждане приключи, приемът ще бъде окончателно утвърден.
„Подготовката на приема стартира още през ноември миналата година с различни срещи между директорите на професионалните гимназии и работодателите, продължи с обобщаване на предложенията, които постъпиха от фирми и организации и съгласуване по общини. След това планът за прием беше съгласуван и от финансиращите органи, мина през Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие и беше представен пред МОН в частта си, която касае държавните училища“, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева
77 ПАРАЛЕЛКИ СА ПОИСКАЛИ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА. Общият брой профилираните паралелки е 25, професионалните са 52. Съотношението професионални и профилирани е 66,7 % в полза на професионалните. Осем са паралелките в дуална форма на обучение, защитените паралелки са 5,5 паралелки, 11,5 са тези по списъка със специалности, за които в следващите пет години ще има недостиг на специалисти.
Осем нови специалности има тази година в училищата в областта. „Водно строителство” е нова в ПСАГ „Ангел Попов”, а „Рекламна графика” – в Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново.  „Производство на месо, месни продукти и риба” са заявили в СУ „Максим Райкович” в Лясковец. „Машини и системи за цифрово-програмно управление” искат да направят в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени.
СУ „Бачо Киро“ в Павликени набира ученици за „Компютърна графика”, ПГ „Алеко Константинов” в Свищов обявява прием за специалността „Електрообзавеждане на производството”, а СУ „Климент Охридски” в Сухиндол – за „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”. Нова специалност има и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Златарица – „Автотранспортна техника”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.