281 четения

Сайт отговаря на странния въпрос можем ли да се заразим от стомашен газ, изпуснат от болен от Ковид-19

Сайтът на американското списание „Ментъл флос“ потърси отговор на странния въпрос дали можем да се заразим в контакт със стомашен газ, изпуснат от заразен с Ковид-19.

Краткият отговор на изданието е не. Ако заразеният носи бельо, той не може да предаде вируса. Но ако изпусне стомашния си газ „на голо“, тогава заразяването в непосредствена близост до пациента е възможно.

Редакторите на „Ментъл флос“ стигнали до този извод, след като се върнали на публикация от 2001 година. Тогава медицинска сестра запитала уважаемия научен автор Карл „Доктор Карл“ Крушелницки дали е възможно предаването на вирус посредством изпускането на стомашен газ. Жената искала да знае дали е заразявала операционната по време на операции, тъй като тайно се отдавала на тази забранена от етикета практика.

За да се изясни научно казусът, Крушелницки се свързал с видния микробиолог от Канбера Люк Тенънт. Ученият помолил един от своите колеги да изпусне директно стомашен газ върху две лабораторни чинийки на Петри на разстояние от 5 сантиметра. Веднъж с носене на бельо и веднъж „на голо“.

При първия случай чинийката на Петри останала чиста, а при втория се появили бактерии на следващия ден. Което идва да покаже, че дрехите действат като бариера. Доктор Карл публикувал откритието си през 2014 година в сатиричния неделен брой на научното издание „Бритиш медикъл джърнъл“. Но Тенънт установил, че отделената бактерия била безобидна и била сродна на тази, от която се получава киселото мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *