150 четения

Търновци четат любовни романи и криминалета докато си стоят у дома

ЛЮБОВНИ РОМАНИ И КРИМИНАЛНИ ТРИЛЪРИ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ЧЕТАТ ТЪРНОВЦИ, ДОКАТО СИ СТОЯТ ВКЪЩИ ПОД КАРАНТИНА. Това показва справката на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“, която предлага на своите читатели разнос на книги.
За първата седмица, в която екипът на библиотеката приема заявки и доставя книги по домовете, от услугата са се възползвали 18 читатели. „Търси се най-вече художествена литература, тъй като хората са си у дома, стремейки се да се развличат от скуката. Авторите са разнообразни и е трудно да се открои ярка тенденция в предпочитанията. Въпреки всичко като тематика преобладават криминалните трилъри. Най-често хората избират Дан Браун, Стивън Кинг, Джефри Дивър, романтично-любовните творби на Сара Маклейн и Сюзън Филипс. От българските автори имахме заявки за няколко произведения на Людмила Филипова“, обяснява Момчил Шивачев, който е завеждащ отдел „Обслужване на читатели“ в библиотеката. И признава, че поне до момента читателите не са си поръчвали научна литература. Изключение прави един единствен търновец, който е поискал теми за матурата по биология.
Търновската библиотека предлага услугата разнос по домовете от въвеждането на извънредното положение в страната. Служебен транспорт обикаля адресите, от които има заявени книги, само в петъчните дни. През останалите дни екипът на институцията приема поръчки от потребителите по телефона или на служебните имейли.
„Всеки, който иска да получи книга по този начин, трябва да се представи с трите си имена и номер на читателска карта. След това заявява кои книги би желал да прочете, а ние с колегите ги намираме и им ги отделяме, разпределяйки поръчките за дадените адреси. Специалното ни условие все пак е читателят да е регистриран с редовна карта и да няма отдавна просрочени книги, т.е. не бива да дължи глоби на институцията“, допълва Момчил Шивачев.
Книгите в момента се записват с максимален срок, така че да не се налага читателите да връщат заглавията докато тече карантината. Не се начисляват и глоби за закъснелите, допълват още от библиотеката. И уточняват, че разносът на книги е безплатен за всички читатели, чиято читателска карта е редовна.
Заявки могат да се подават по някой от следните начини:
чрез електронните читателски профили в онлайн каталога http://opac.libraryvt.com
на адрес [email protected]
или на телефони 062/ 627 901 и 0875/ 103 486

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *