МС реши да поръча един милион маски и 50 респиратора, съобщи премиерът Бойко Борисов

Министерският съвет реши днес да бъде одобрен междудържавен договор подписан от Министерството на здравеопазването за покупката на едни милион маски и 50 респиратора, каза пред журналисти в МС премиерът Бойко Борисов.
Тестовете, които към момента сме поръчали към ЕК са два вида. Единият е за тест на основата на рибонуклеинова киселина – 600 хиляди бройки и още 400 хиляди бързи тестове. Ще се опитваме да поръчаме още 500 хиляди теста в тази обществена поръчка на ЕК, но ако не успеем, ще търсим начин да ги доставим, добави Борисов.
Премиерът сравни предварителното проучване за коронавирус, което ще се прави тези дни, като социологическа извадка, а последващото масово тестване за болестта – като избори. Предлагаме проучване на 1000 души с тестове за коронавирус, което ще ни даде представителна извадка. След 4, 6 или 8 седмици, когато докторите кажат, ще ни трябват между 10 или 20 хиляди теста на ден, за да се види колко хора са боледували и вече се търсят производители на тези консумативи, добави той.
В ранни зори ми се обади канцлерът на Австрия Себастиан Курц и ми поиска още днес от нашите защитни облекла. Обадиха се и още пет – шест колеги, каза Борисов. Ще им направим услуга и ще ги ушием в нашите заводи, ако си намерят плат. Ние имаме огромни възможности да шием облекла посочи Борисов. Европейската комисия реши да ни сертифицира заводите, в които се шият тези облекла още в понеделник. Те ги познават, тези фабрики шият за Бундесвера и за австрийската армия, добави Борисов.
Продължаваме да купуваме респиратори за да сме сигурни и да има гаранции в бъдеще. Вече има заявки от други страни и за защитните ни шлемове, които са много хубави. Вчера Европейският съвет взе решение да се отворят пазарите. „Зелените коридори“ за доставки работят много добре и опашката от камиони на турската граница се стопи от 40 -50 километра до под шест километра и се надяваме да се стопи напълно, каза още премиерът.
Бойко Борисов изреди и мерките, които снощи е взел Европейският съвет. Сред тях са решенията за производството и намиране на медицинско оборудване, за противодействие на дезинформацията, за подпомагане на научните изследвания, на промишлеността и на транспорта.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *