1418 четения

Община Велико Търново прави Централизирана електронна система за прием в първи клас

ПОСРЕДСТВОМ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЩЕ БЪДЕ ОРГАНИЗИРАН ПРИЕМЪТ ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тази система е важна, защото ще спести на родителите разнасяне на документи и обикаляне на училища, ще улесни и класирането, коментира директорът на дирекция „Образование“ Пенка Игнатова.
В момента всяко училище приема документи и прави класиране, затова, досега действащата система, е блокирана още при първото класиране. „Затруднението идва от факта, че има деца, приети в повече от едно училище. И това е неизбежно, докато всяко училище само приема документи и класира първокласниците си. Такова блокиране не би трябвало да се получава при централизирана електронна система, която ще подрежда децата се подреждат според събраните точки“, допълва г-жа Игнатова и уточнява, че новата система ще гарантира равен достъп до образование за всички деца, които тръгват в първи клас.
Системата ще осигурява пълна прозрачност и бързина и това ще удовлетвори всички родители, които ще могат да виждат цялата информация, свързана с приемането на децата в първи клас.
Съгласно Наредбата за организиране на дейности в училищното образование, общинската администрация е длъжна до 31 януари да изготви списък на децата на постоянен и настоящ адрес, които трябва да тръгнат на училище. Списъците вече са готови и са предоставени на директорите.
680 са децата по списък, които трябва да постъпят в първи клас. За техните родители е важно да знаят, че процедурата по кандидатстването стартира на 1 юни процедурата. Тогава ще бъде отворена електронната система. Класиранията са три, като първото приключва на 13 юни, когато е последният ден за записване на приетите на първи тур първокласници. Второто класиране започва на 14 юни и приключва на 19-ти, а на следващия ден в системата ще излезе информация за третото класиране. То приключва на 25 юни.
„Кандидатстването става по два начина. Първият е в електронната система. Ако родителите нямат възможност да се регистрират в нея, могат да го направят и на място в училището, което е посочено като първо желание. Представителите на училищната комисия регистрират детето в системата и дават на родителя заявлението с входящ номер и парола за достъп. С тази парола след това родителите могат да правят редакции в системата. Всяка редакция може да бъде направена и на място в училището“, обяснява г-жа Игнатова и допълва, че родителите могат да участват с девет желания за своите деца – толкова са и училищата, които приемат първокласници.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. Архив в. „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *