Париж замлъкна

Под Айфеловата кула вече е тихо. Липсата на шум е странно явление за голям град като Париж, но става обичайна заради забраната на туризма и на излизането от домовете, предаде Асошиейтед прес.

Около 150 измерващи станции в Париж и предградията регистрираха „необичайна тишина“, откакто на 17 март бяха въведени извънредните мерки за предотвратяване на заразата. Агенцията, която измерва звуковото замърсяване в района – „Брюипариф“, издаде карти, показващи спада на децибелите.

Той е особено осезаем около летище „Шарл дьо Гол“, защото повечето полети са отменени. Както и край магистралите, по които почти няма трафик, откакто работещите са си у дома. Тихо е и в кварталите с много нощни клубове, които сега са затворени.

„Брюипариф“ отчете „много рязък спад на шумовите емисии от антропогенен произход“, т.е. свързани с човешка дейност, дължащ се на „драстичното намаляване на пътния, въздушния и железопътен трафик, спиране на строежите и на много дейности и места за развлечение“.

Френските власти наложиха ограничителни мерки, които застрашават работни места и икономиката, за да ограничат епидемията, която взима много жертви. Тези мерки обаче намалиха замърсяването на въздуха и шума в един от най-гъсто населените европейски градове.

Картите показват, че дори в центъра на Париж децибелите са като на паркинг в предградията. По някои улици нивото на звука е намаляло с 90 процента в сравнение с миналата седмица. Зони с прекалено силен шум на практика вече няма.

Едни звуци обаче напоследък се чуват по-добре в Париж – птичите песни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.