836 четения

Призоваха медицинските специалисти от здравните кабинети на училища и детски градини да влязат в помощ на лечебните заведения

Днес, 27.03.2020 г., в Областна администрация – Велико Търново се проведе заседание на Областен кризисен щаб на област Велико Търново за борба с коронавирус. Областният упраител проф. д-р Любомира Попова откри заседанието и даде думата на д-р Евгения Недева директор на РЗИ – Велико Търново която съобщи, че към днешна дата под карантина в област Велико Търново са поставени 472 души, а за 175 души карантината вече е приключила.
Кризисният щаб излезе с предложение към кметовете на общини от област Велико Търново, при възможност да включат медицински специалисти от здравните кабинети на училища и детски градини в помощ на лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ.
Д-р Недева запозна членовете на кризисния щаб с изготвен Алгоритъм на поведение в доболничната помощ.  Д-р Недева съобщи, че от вчерашна дата е налице втори потвърден случай на коронавирус в областта. Тя подчерта, че задължителната карантина вече е в сила за всички лица, пристигащи от чужбина.
Д-р Галина Василева представи информация за определените легла на територията на област Велико Търново, които могат да се използват за лечение на болни с коронавирус. Тя представи изискванията, на които трябва да отговарят лечебните заведения и самата организация. Леглата за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено положение са 286 бр., а за пациенти с COVID-19, нуждаещи се от интензивно лечение са 24 бр.
Ст. комисар Димитър Машов представи промените във връзка с преминаването през контролно-пропусквателните пунктове на областните градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *