COVID-19 по света

Учени предупредиха за опасност от по-скорошна втора вълна на Ковид-19, ако ограниченията бъдат премахнати рано

Продължаването на изолацията със затворените училища, магазини и офиси в Китай може да забави втора вълна на заразата, заявиха учени и призоваха целия свят да обърне внимание на изводите им, съобщи Ройтерс.

След като ограничителните мерки бяха много успешни и епицентърът на епидемията се премести в Европа, Китай облекчи двумесечната карантина в Ухан, където се появи Ковид-19. Изследване в сп. „Лансет пъблик хелт“ обаче насочва, че ако карантината в Ухан бъде продължена до април, това би изместило втората вълна на болестта за по-късно през годината. Така здравните служби ще имат повече време да се разширят и да се възстановят, което би спасило хора.

„Градът сега трябва много внимателно да избегне преждевременното отменяне на мерките за физическо дистанциране, защото това може да доведе до по-ранен втори пик на случаите“ – каза Кийша Прем от Лондонското училище по хигиена и тропически болести, един от ръководителите на изследването. – Ако ограниченията бъдат облекчени постепенно, това вероятно ще забави и снижи пика“.

Специалистите са използвали математически модели, за да симулират какво би се получило при разширяване или намаляване на ограниченията за училищата и работата в Ухан – град с 11 милиона жители. Ако ограничителните мерки бъдат премахнати сега, втора вълна на заразата може да се появи през август. Но ако те бъдат продължени до април, вторият пик може да бъде забавен до октомври и здравните работници ще имат възможност да се прегрупират.

Тези резултати са „много важни за целия свят“, каза Тим Колборн, експерт по глобална здравна епидемиология в Лондонския университетски колеж, който не е участвал в изследването.

Стреснати от бързото разпространение на болестта, правителствата по целия свят се опитват да възпроизведат драконовските ограничителни мерки в Китай, като в същото време изчислят рисковете от завръщане на заразата, след като премине пикът в страната им.

„Резултатите ни няма да са точно същите за друга държава – каза Ян Лю от Лондонското училище по хигиена, който също е работил по изследването. – Едно нещо обаче важи навсякъде. Мерките за физическо дистанциране са много полезни и трябва внимателно да ги облекчаваме, за да избегнем втора вълна на инфекцията… Ако следващите вълни дойдат прекалено бързо, здравните системи ще бъдат затруднени“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *