376 четения

В панголините е открит вирус, подобен на Sars-CoV-2

Коронавирусите, отрити в малка група панголини, които са били внесени нелегално в Китай, се оказват тясно свързани със сродния Sars-CoV-2, предизвикал сегашната пандемия, съобщават сп. „Нейчър“ и Би Би Си, цитиращи най-ново изследване.

Степента на прилика не е достатъчна, за да бъде установено със сигурност, че тези животни са били причинителите за възникването на заразата. При все това резултатите от проучването сочат, че панголините са преносители на коронавируси сред животните, и че продажбата им на пазарите за диви животни в Китай трябва да бъде строго забранена. По този начин ще бъде ограничено предаването на заразата върху хората.

Въпреки първоначалните данни, че прилепите може да са послужили за „инкубатор“ на вируса Sars-CoV-2, все още не е ясно кои други животни са способствали за неговото разпространение и върху човека. Пазарът за животни в Ухан, където беше регистрирано първото огнище на заразата в Китай, беше затворен. Това попречи за установяването кой точно животински вид е бил причинителят й.

Един от потенциалните преносители са панголините. Тези бозайници са обект на нелегален трафик в Китай и се използват както за храна, така и в народната медицина.

Томи Лам и колегите му от университета в Хонконг са анализирали проби от 18 малаизийски панголини, конфискувани от китайските митнически власти в периода август 2017 – януари 2018 г. Коронавирус, в пряка връзка със Sars-CoV-2, бил открит у пет от изследваните животни. Подобни вируси били открити и при 3 от 12 конфискувани животни при друга акция по-късно през 2018 г.

Изолираните при тях патогени се оказали с 85-92 процентова прилика със Sars-CoV-2. Проучването изтъква, че панголините са единствените бозайници досега, различни от прилепите, които са били заразени с коронавирус, свързан със Sars-CoV-2. При все това учените не са открили досега доказателство, че те са предали новия коронавирус на човека. Но от направените анализи става видно, че тези животни играят важна роля в жизнената среда на коронавирусите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *