Китайският град Ухан започва да отменя ограничителните мерки върху движението на хора

Китайският град Ухан, където за пръв път се появи епидемията от коронавируса, започна да отменя ограничителните мерки върху движението на хора, предадоха световните агенции.
Градът беше откъснат от останалата част на страната в продължение на два месеца. Премахването на ограниченията за влизане и излизане е важен момент в борбата срещу коронавируса на територията на Китай, въпреки че заразата достигна над 200 страни, отбелязва Ройтерс.
Първият пътнически влак, на който беше разрешено да влезе в града след отмяната на блокадата, спря на местната гара минути след полунощ. Снимката беше публикувана във всички местни медии, отбелязва Франс прес.
С влака пътуваха жители на града, които не можеха да влязат от края на януари, когато властите наложиха строга карантина, за да попречат на разпространението на епидемията. Оттогава в града можеха да влизат само медици и хора, участващи в транспорта на стоки от първа необходимост. От сряда насам обаче властите отменят постепенно ограниченията. Процесът все още не е завършил – намиращите се в града ще трябва да изчакат до 8 април, за да го напуснат. Засега пристигащите също са подлагани на измерване на температурата, проверка на самоличността и въпроси за предишните им пътувания. Освен това те трябва да покажат на телефоните си матричен баркод, който доказва, че са „здрави“. Всички тези формалности се извършват пред медици, носещи защитни маски, очила и костюми.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.