58 четения

Котката ви е дебела? Ето как трябва да я храните, за да отслабне

Ако домашният ви любимец лежи по цял ден и става само за да отиде до паничката, вероятно сте осъзнали, че толкова пухкаво не е на хубаво. Може би сте минали на диетична котешка храна и се опитвате да го храните по-малко, но излишното тегло трудно спада. Ново изследване от Университета на Илинойс в САЩ обяснява колко точно е нужно, за да отслабне една котка.

„Намерението на тази диета е здравословно отслабване – загуба на излишните мазнини и запазване на чистата телесна маса, обяснява проф. Кели Суонсън, един от авторите на изследването. – Въпросът е колко точно е нужно на котките, за да отслабнат, особено на мързеливите кастрирани котараци? Това отнема доста време.“

Суонсън и колегите му се стремят да избегнат рисковете на бързото отслабване, които застрашават здравето на животното. Сред тях е опасността от развитие на чернодробна липидоза, при която организмът „изгаря“ твърде много мазнини и черният дроб просто не може да се справи с тях. Отслабването с 1,5% от теглото седмично попада в рамките на препоръчаното от Асоциацията на американските ветеринарни болници, пишат авторите.

За да постигнат такъв здравословен темп на отслабване, те са изчислили, че трябва да намалят приема на храна с 20%. Но това е само първата стъпка. Оказва се, че за да се запази той, трябва да продължават да намаляват количеството храна всяка седмица.

„Това е ключов момент – казва Суонсън. – Когато ние самите сме на диета, можем да отслабнем бързо през първите няколко седмици след което да ударим на камък. Същото е и с животните. Трябва да им помогнем да продължат, но може да е трудно да убедите един стопанин да го направи. Може да успеете да ги убедите да намалят количеството от 60 на 50 грама, но може да се наложи да стигнат и до 45, и до 40. През цялото време наблюдаваме животните и те са в добро здраве.“

Най-трудно е да се убедят собствениците, първо, че домашните им любимци са с наднормено тегло и второ, че то застрашава здравето им. Повечето хора прехранват домашните любимци. Производителите на животински храни са наясно с този факт и разработват формули, които позволяват да се поддържа здравословно тегло въпреки прехранването.

Суонсън препоръчва на собствениците и да окуражават котките да се движат колкото може повече, като играят с тях по-често и разполагат купичката с храна по-далеч от любимото място за почивка.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *